Izmišljeni skandal na krosu RTS-a: Dečak nije diskriminisan

Abdulah Šehović pobedio je u trci na 500 metara za učenike prvog razreda na krosu Radio-televizije Srbije u Leskovcu, 12. oktobra.
Izmišljeni skandal na krosu RTS-a: Dečak nije diskriminisan
Foto: Pixabay
Međutim, pojavila se informacija da je trijumfovao ali da ga nije bilo na podijumu.
 
U lokalnim medijima i na društvenim mrežama povela se polemika da li je prema mališanu iz Novog Pazara učinjena nepravda na nacionalnoj osnovi. Na društvenim mrežama pokrenuta je i kampanja gde građani izražavaju svoju podršku Abdulahu.
 
RTS se izvinio zbog "tehničke greške" i to u Dnevniku.
Međutim, kako na Tviteru tvrdi Miloš Panić, novinar Radio Beograda koji redovno izveštava sa krosa RTS-a, na insistiranje grada Leskovca su prvi put na postolju "obični" školarci bili odvojeni od članova atletskih klubova, kako bi i deca koja ne treniraju atletiku imala šansu da se popnu na postolje.
 
Abdulah Šehović, koji atletiku trenira u novopazarskom klubu, bio je jedini "atletičar među običnim školarcima" te se na postolje popeo sam.
 
Novinar Panić je priložio i fotografiju sa sajta Krosa na kojoj Šehović stoji na najvišem mestu postolja. Ima diplomu i medalju.
 
"Zaista nisam razumeo nameru roditelja ili whistle blowera koji su inicirali sporni tekst. Veliki problem su nam napravili, svi smo pisali izjave za RTS, ali mirna nam je savest“, napisao je Panić.
Kako piše Vreme, nepotpisana vest o tobožnjem "skandalu" potekla je od spornog sarajevskog portala istraga.ba koji je objavio drugu fotografiju – mali Abdulah sa diplomom i medaljom, dok su iza na postolju druga deca.
 
Fotografija sugeriše, piše ovaj portal, da se ne radi samo o propustu RTS-a, već o mogućoj diskriminaciji prema Bošnjacima u Srbiji.
 
Takvu neproverenu vest preneli su mediji u Srbiji.
 
RTS nije uzeo u zaštitu ni svoj Kros ni ljude koji rade na toj manifestaciji sa velikom tradicijom – na kojoj, inače, Pazarci redovno pobeđuju jer se radi o jednom od najboljih atletskih klubova u Srbiji.
 
Stevan Kovačević, direktor i osnivač krosa RTS-a, u Dnevniku se izvinio i rekao da je "došlo do tehničke greške organizatora trke".
 
"Tehnička greška zapisničkog stola u Leskovcu, prvobitno je uzrokovala ovaj nesporazum koji je odmah razjašnjen posle sinoćnjeg razgovora sa gradonačelnikom Nihatom Biševicom, ali isto tako i sa porodicom malog Abdulaha. Naravno, mi ćemo ponovo proglasiti dečaka za pobednika, a on je proglašen i u Leskovcu za pobednika, dobio je i zlatnu medalju i diplomu. Verujem da ćemo ovaj nesporazum otkloniti na obostrano zadovoljstvo", rekao je Kovačević za RTS.
  • Dežurni gunđač

    20.10.2024 14:28
    @Sale
    Grešiš, Sale. Taj dečak se na tom krosu takmičio u konkurenciji atletičara a igrom slučaja bio je jedini, i zato je bio sam na postolju. Da nije bilo tako učešće ostale dece ne bi imalo ni smisla ni svrhe jer protiv atletičara oni ne bi imali nikakve šanse i time bi ONI bili diskriminisani. Nije on kažnjen za to što trenira nego je ostaloj deci data šansa da se i oni popnu na pobedničko postolje.
  • Sale

    20.10.2024 12:48
    Čovek ponovo skače sam sebi u usta! Pa zar nije diskriminacija dete koje trenira kazniti zato što trenira? Da li kad se organizuju turniri u fudbalu, košarci... deca koja treniraju te sportove primaju medalje odvojeno? Ne! Prema tome sram vas bilo diskriminacije i vađenja!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zaplenjeni doping preparati

Policija je u Gornjem Milanovcu uhapsila dvojicu muškaraca N. T. (43) iz tog grada i J. B. (26) iz Beograda zbog sumnje da su prodavali zabranjene suplemente za dopingovanje u sportu.