Da li je pritisak stranih službi na Srbiju veći nego ikad, kako tvrdi Vučić?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da nikada nije postojao veći pritisak spoljnih službi na Srbiju. S druge strane, sagovornici Danasa ne vide da se situacija sa spoljnim uticajima promenila.
Da li je pritisak stranih službi na Srbiju veći nego ikad, kako tvrdi Vučić?
Foto: 021.rs
"Nikada nije bio veći unutrašnji pritisak spoljnih službi da sačuvamo neutralnost i samostalnost. Za mene postaje nemoguće da izdržim, a mogu misliti kako je vama pripadnicima BIA. Pritisci će biti sve veći, postaju sve histeričniji. Mnogi se ne raduju napretku Srbije i žele da je zaustave. Pokušaće da nas isprovociraju, ali tako su samo homogenizovali Srbe ovde i u regionu. Zato je nervoza u regionu", rekao je Vučić tokom svog govora na obeležavanju godišnjice BIA.
 
Kao primer pritisaka koje trpi naveo je Banjsku i dodao da je strancima veliki problem što se stanovništvo na Kosovu tada pobunilo braneći svoju naciju i Ustav.
Bivši načelnik Vojno-obaveštajne agencije Momir Stojanović kaže da je taj pritisak konstantan.
 
"Pritisak stranih službi je konstantno u našoj zemlji prisutan kao i u drugim zemljama, to je nešto što je gotovo normalno. Nismo nikakav specifični predmet interesovanja, službe su prethodnice politike i državnih interesa", objašnjava Stojanović za Danas.
U meri u kojoj neke države imaju interes, one su i prisutne, dodaje on.
 
"Uvek je naša zemlja bila izložena, s obzirom na poziciju, interesu stranih službi, toga je bilo ranije, danas i biće i ubuduće", zaključuje Stojanović.
 
Kako kaže politički analitičar Dragomir Anđelković, "Vučić je potpuno u pravu".
 
"On je Srbiju pretvorio u multi-koloniju. Ne samo da je u kandžama jedne velike ili regionalne sile, već je to kada se radi o nizu moćnih država. Svakoj daje sve što od nas želi", smatra Anđelković.
 
Vučić na taj način, prema njegovim rečima, "nacionalnim interesima i resursima plaća ličnu korist".
 
Milan Dumanović, potpredsednik Novog policijskog sindikalnog saveza, smatra da je pritisak i uticaj stranih službi neprekidan još od 1945. godine.
 
"Posebno smatramo da je taj uticaj izražen kroz civilnu obaveštajnu službu čijoj se mi reformi nadamo i borimo za to. Smatramo i da je potrebna hitna promena bezbednosnog sistema Srbije gde bi se strani uticaj suzbio a na kraju i potpuno ukinuo", zaključuje Dumanović.
  • Leka II

    20.10.2024 18:37
    A treća strana !?
    "Da li je pritisak stranih službi na Srbiju veći nego ikad, kako tvrdi Vučić?"
    - Jeste, kako da ne ! Naročito od kada su Francuzi dešifrovali Skaj-aplikaciju pa na kašičicu doziraju informacije nama i Crnogorcima. A "dešfrovani" iz dana u dan smišljaju sve "smislenija" opravdanja...
  • Nemus

    20.10.2024 17:44
    Pobrkani lončići...
    Ovde postoji samo unutrašnji pritisak sektaške informativne agencije na građane, zarad opstanka izdajničke kamarile na vlasti! Nisam ja neprijatelj Srbije, niti ičega srpskog, a strane službe su mi nebitne! Mene interesuje kada će BIA da raskrinka veleizdajnike na vlasti??? Kada će to da se hapsi, i procesuira?
  • R49

    20.10.2024 17:40
    Savitljivi vrdalama
    Da Panta zvani Oskar nije opšte poznat slugeranja svih, ne bi nas toliko pritiskali. Njegova "mudra" politika tamo-vamo je jasan signal svima da mogu da rade šta hoće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija