Hrvatska povlači cimet iz Srbije: Razlog - povećana koncentracija bakterije

Sa hrvatskog tržišta povučen je mleveni cimet koji je u tu zemlju stigao iz Srbije, objavio je RASFF evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.
Hrvatska povlači cimet iz Srbije: Razlog - povećana koncentracija bakterije
Foto: Pixabay
Razlog je - povećana koncentracija bakterije Bacillus cereus.
 
U uzorku mlevenog cimeta koji je, u okviru zvanične kontrole na tržištu Hrvatske uzet 8. oktobra, pronađeni su, kako se navodi na portalu RASFF, a prenosi N1, patogeni mikroorganizmi – bakterija Bacillus cereus u koncentraciji od 4800 CFU/g, u odnosu na dozvoljenih 1000 CFU/g.
Proizvod je, navodi se, povučen sa tržišta.
 
Trovanje hranom koju uzrokuje bakterija Bacillus cereus može se, prema navodima sajta Stetoskop - javiti u dva oblika, u zavisnosti koji toksin deluje: dijarejalni toksin uzrokuje dijareju (proliv), a emetički toksin uzrokuje povraćanje.
Inače, kako se dodaje, spore bakterije Bacillus cereus nalaze se u prašini, na tlu, na površini voća i povrća.
 
"Mogu lako da kontaminiraju sirovu hranu i ako imaju dovoljno vremena i odgovarajuću temperaturu, razmnožiće se u velikom broju. Rizična hrana su pirinač, meso, mleko, krompir", navodi sajt.
 
Faktori koji najčešće dovode do širenja i razmnožavanja mikroorganizama u hrani su neodgovarajuća higijena ruku, površina i pribora za pripremu hrane, neprimerena termička obrada i čuvanje hrane.
  • Dragan

    21.10.2024 21:33
    ah
    pa pošto imamo srpske banane, avokado, ananas zašto ne i cimet. Za srbe recept ivaj cimet sa obogaćenim mlekom sa akfa toksinom i mirtadelom i bićete siti mesec dana. Ovaj cimet je prepakovan u Srbiji da bi mu se zametnuo trag. eU ima servis za brzo uklanjanje otrivnih stvari na teritoriji EU. Ima i servis za brzo upozorenje za moguću zarazu.
  • Sandra

    21.10.2024 20:54
    Otrov

    Svakako je sva hrana puna raznih otrova.
  • Eon

    21.10.2024 20:51
    Fušeraj, ili???
    Mi izvozimo, Hrvatska vraća. Izgleda da nešto ne radimo kako treba, ili ćemo da se vadimo na to kako nas Hrvati ne vole.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Po čijim nalozima i prioritetima radi BIA

Nije moguće da BIA i druge nadležne službe nisu znale da se u Srbiji obučavaju ljudi za destabilizaciju Moldavije, kako tvrde vlasti te zemlje, samo su glasno ćutali.