Razlog je - povećana koncentracija bakterije Bacillus cereus.
U uzorku mlevenog cimeta koji je, u okviru zvanične kontrole na tržištu Hrvatske uzet 8. oktobra, pronađeni su, kako se navodi na portalu RASFF, a prenosi
N1, patogeni mikroorganizmi – bakterija Bacillus cereus u koncentraciji od 4800 CFU/g, u odnosu na dozvoljenih 1000 CFU/g.
Proizvod je, navodi se, povučen sa tržišta.
Trovanje hranom koju uzrokuje bakterija Bacillus cereus može se, prema navodima sajta Stetoskop - javiti u dva oblika, u zavisnosti koji toksin deluje: dijarejalni toksin uzrokuje dijareju (proliv), a emetički toksin uzrokuje povraćanje.
Inače, kako se dodaje, spore bakterije Bacillus cereus nalaze se u prašini, na tlu, na površini voća i povrća.
"Mogu lako da kontaminiraju sirovu hranu i ako imaju dovoljno vremena i odgovarajuću temperaturu, razmnožiće se u velikom broju. Rizična hrana su pirinač, meso, mleko, krompir", navodi sajt.
Faktori koji najčešće dovode do širenja i razmnožavanja mikroorganizama u hrani su neodgovarajuća higijena ruku, površina i pribora za pripremu hrane, neprimerena termička obrada i čuvanje hrane.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 11
Dragan
Sandra
Svakako je sva hrana puna raznih otrova.
Eon
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar