Rjabkov: Srbija dobrodošla u BRIKS kao partner

Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je da BRIKS želi da otvori vrata zemljama koje su zainteresovane za produbljenu saradnju.
Rjabkov: Srbija dobrodošla u BRIKS kao partner
Foto: Beta/AP
Kako je istakao, Srbija je među onim državama koje su dobrodošli kao partneri.
 
Pojasnio je da se BRIKS do sada razvijao kao organizacija koja se postepeno širila, ali koja je istovremeno praktikovala formate "outreach" i BRIKS plus.
"Outreach podrazumeva blisko susedstvo: na primer, kada je predsedavala Južna Afrika, ona je pozivala uglavnom afričke zemlje. A BRIKS plus znači pridruživanje država iz drugih regiona, između ostalog i po principu koordinacione uloge koje te države imaju u istovrsnim multilateralnim strukturama", naveo je Rjabkov u intervjuu za Politiku.
 
Kako je rekao, BRIKS sada želi da otvori vrata zemljama koje su zainteresovane za produbljenu saradnju u sferama zanimljivim za njih, kako bi mogle da uzmu maksimalno učešće u efektivnom radu.
"Srbija je, kao jedan od naših najpouzdanijih partnera u Evropi i tradicionalno prijateljska zemlja koja je s Rusijom povezana mnogim nitima u raznim oblastima, među onima koji su nam dobrodošli kao partneri", naveo je Rjabkov.
 
Naglasio je da BRIKS podrazumeva poštovanje suverenog izbora i da nikoga ni na šta ne primora, iako je u interesu da se dinamika približavanja BRIKS-u nastavi.
  • Daliborka, NN

    22.10.2024 12:41
    Sa jedne strane BRIKS koji postuje suverenitet, nezavisnost i granice svim svojim clanovima i omogucava kontinuirani rast standarda svima i ravnomernu raspodelu svih bogatstava ove planete, i sa druge strane zapadne siledzije, okupatori, kriminalci i pljackasi. Ne postoji laksi izbor!
  • Zamenik zamenika

    22.10.2024 12:37
    @Sima Kosmos
    Baš tako
  • TwinMos

    22.10.2024 12:26
    Kada Rusija sledece godine izadje na Dunav, sve price o nati i eu ce biti komicne! Kulturoloski, geografski, istorijski, ekonomski, samo, jedino i iskljucivo BRIKS!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija