Katastar rudarskog otpada - plaćen dva miliona evra, a pitanje čemu služi

Katastar rudarskog otpada napravljen je pre gotovo pola decenije, ali umesto detaljnih i ažurnih podataka o rudarskim deponijama u Srbiji, javnosti su bile dostupne samo šture informacije.
Katastar rudarskog otpada - plaćen dva miliona evra, a pitanje čemu služi
Foto: Screenshot (Youtube/Al Džazira Balkans)
Na pojedinim lokacijama je uskladišten opasni otpad i na njima postoji opasnost od klizišta.
 
"Srbija je dobila Katastar rudarskog otpada", glasio je naslov vesti koju je u afirmativnom tonu prenela nekolicina medija u Srbiji početkom 2020. godine. Projekat je koštao 2,1 milion evra i finansirala ga je Evropska unija sa 90 odsto učešća, piše BIRN.
 
Iz Ministarstva rudarstva i energetike (MRE) tada su rekli je Srbija "dobila jasnu sliku u pogledu rudarskog otpada, što čini osnovu za analizu stanja životne sredine i planiranje daljih koraka u pogledu rešavanja pitanja rudarskog otpada".
Ipak, kako navodi BIRN, četiri godine kasnije, postavlja se pitanje koliko je ta slika jasna.
 
Donedavno na internet aplikaciji Katastra rudarskog otpada bili su dostupni samo oskudni podaci o 41 napuštenoj deponiji rudarskog otpada, a podataka o deponijama aktivnih rudnika na njoj nije ni bilo, iako je projektom najavljeno prikupljanje podataka sa više stotina lokacija.
 
Istraživanje BIRN-a pokazuje da su se na javno dostupnom serveru na sajtu Ministarstva nalazili, u mašinsko čitljivom formatu, detaljniji podaci o značajno većem broju deponija, koji pokazuju da među napuštenim deponijama ima i onih sa opasnim otpadom, od kojih su pojedine na mestima na kojima postoji opasnost od klizištima.
Nije poznato da li su ovi podaci aktuelni i validni, kao ni da li su prikupljani u okviru projekta izrade Katastra.
 
Državna revizorska institucija (DRI) u decembru 2022. konstatovala je da "sistem upravljanja rudarskim otpadom u Srbiji nije efektivan" i da "nije uspostavljena jedinstvena baza podataka rudarskog otpada".
 
Dragana Nišić, profesorka na Katedri za zaštitu na radu i zaštitu životne sredine Rudarskog fakulteta u Beogradu, smatra da bi aplikacija Katastra rudarskog otpada trebalo da obuhvati i aktivne deponije rudarskog otpada, kao i da se uskladi sa propisima o izveštavanju o rudarskom otpadu.
 
"Korisno bi bilo […] dati za svaku deponiju podatke o karakteru otpada, količini odloženog otpada, rudi od koje otpad nastaje, riziku od udesa, itd", kaže Nišić za BIRN. 
 
Ona dodaje da je radi bolje informisanosti javnosti, potrebno da svi ovi podaci budu u potpunosti transparentni.
 
"U ovakvom obliku u kakvom je sad Katastar ne zadovoljava te potrebe", konstatuje sagovornica BIRN-a.
 
Iz nemačkih kompanija Plejades i DMT, koje su bile angažovane na izradi katastra, nisu odgovorili na pitanja BIRN-a, kao ni iz Ministarstva rudarstva i energetike i Delegacije EU.
Pošto je BIRN poslao Ministarstvu pitanja, svi podaci o rudarskim deponijama - i oni osnovni sa aplikacije i oni detaljniji sa servera - nestali su sa sajta Ministarstva.
 
Ceo tekst BIRN-a pročitajte OVDE.
  • Kamiondžija

    22.10.2024 12:48
    Služi isključivo za transfer para iz budžeta u nečije džepove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija