Naučni rad Dragane Đorđević i saradnika o projektu Jadar neće biti povučen na zahtev Rio Tinta

Rad srpskih naučnika "Uticaj istraživačkih aktivnosti potencijalnog rudnika litijuma na životnu sredinu u zapadnoj Srbiji", neće biti povučen na zahtev kompanije "Rio Tinto".
Naučni rad Dragane Đorđević i saradnika o projektu Jadar neće biti povučen na zahtev Rio Tinta
Foto: 021.rs
Kako je preneo N1, "Rio Tinto" je tri puta pokušao da opovrgne tekst srpskih naučnika o projektu "Jadar" u časopisu "Scientific Report - Nature", ali uredništvo nije pristalo na primedbe kompanije, već je prihvatilo objavljivanje "manjih tehničkih korekcija".
 
Autori naučnog rada su naučna saradnica na Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu Dragana Đorđević, kao i Sanja Sakan, Ratko Ristić, Bogdan Šolaja, Jovan M. Tadić, Branimir Grgur, Jelena Brezjanović i Vladimir Stevanović.
Povlačenje rada tražilo je troje naučnika iz Srbije - Aleksandar Jovović, Aleksandar Cvjetić i Nikola Lilić, koji su učestvovali u izradi preliminarnih studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta "Jadar" i glavni naučnik "Rio Tinta" Najdžel Stjuart.
Kako su naveli iz "Rio Tinta", povlačenje članka se traži zbog "činjeničnih netačnosti, nedoslednog primenjivanja naučne metodologije i brojnih drugih manjkavosti".
 
Dragana Đorđević rekla je ranije za N1 da je njen i rad njenih kolega prošao dva kruga recenzije i da je ta recenzija bila rigorozna.
 
"Moje kolege i ja odgovorili smo na primedbe dva recenzenta, da bi usledio i drugi krug recenzije u kome je bilo više recenzenata. Svi recenzenti su bili strani naučnici najvišeg ranga. Tek posle toga urednici Scientific Reportsa su odlučili da objave naš naučni rad", navela je Đorđević.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija