Profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu uhapšen u Kirgistanu, porodica apeluje na državu da pomogne

Profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu dr Aleksandar Simonović uhapšen je u Kirgistanu.
Profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu uhapšen u Kirgistanu, porodica apeluje na državu da pomogne
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je za Kurir da su dva državljanina Srbije uhapšena 19. septembra u Kirgistanu i da je o njihovom privođenju obavešten konzulat Srbije u Moskvi koji preduzima sve aktivnosti iz svoje nadležnosti.
 
Da je dr Aleksandar Simonović uhapšen u inostranstvu potvrdila je i njegova supruga Branka Simonović, koja je za portal IN4S rekla da je njen suprug otputovao u Kirgistan kao prevodilac i stručni konsultant sa putnim nalogom Mašinskog fakulteta.
Dodala je i da su joj prijatelji rekli da je u pitanju zamena identiteta, da je angažovan najbolji advokat i da će brzo sve biti rešeno.
 
"Kako je vreme odmicalo, postalo nam je jasno da je u pitanju nešto mnogo ozbiljnije, da bi se na kraju ispostavilo da su pritvoreni za davanje mita, što nema nikakvog dodira sa istinom, bar što se mog supruga tiče", rekla je Branka Simonović.
"Nama je savetovano da se ne oglašavamo, ali smo ćutali i zbog porodice. Majka mog supruga je lošeg zdravstvenog stanja i svesni smo da će ga ovo saznanje dodatno iskomplikovati. Ali, više nemamo kud, jasno nam je da, ako se ne uključe naše institucije i javnost, sve može poći po zlu. U pitanju su ljudski životi. Sudbina naše porodice je u rukama ljudi koji znaju da moj suprug nije kriv. Firma s kojom je sarađivao ima potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji s Mašinskim fakultetom", priča Branka Simonović.
 
Ona je dodala da zna da njen suprug nije kriv i da nije umešan u bilo šta nečasno.
 
"Zato apelujem na državne organe, na našu diplomatiju da daju svoj doprinos. Sašini prijatelji su kontaktirali našu ambasadu u Moskvi pod čijom jurisdikcijom je Kirgistan, oni su dali nalog otpravniku poslova u Kirgistanu da ispita slučaj. Otpravnik poslova je boravio u Biškeku, ali nije uspeo da se vidi sa pritvorenima, što je još jedan razlog za strah i dokaz o nivou ljudskih prava i sloboda", kaže ona.
 
Dr Aleksandar Simonović, svojevremeno jedan od najmlađih profesora Beogradskog univerziteta, doskorašnji prodekan za nastavu i šef Katedre za vazduhoplovstvo, predavač je 13 predmeta na Mašinskom fakultetu i plodonosan naučnik, što potvrđuju desetine objavljenih radova, pišu mediji.
Mašinski fakultet u Beogradu saopštio je da o ovome nema nikakvu zvaničnu informaciju.
 
U saopštenju se navodi da je profesor Simonović imao uredan nalog za službeni put, podnet na sopstveni zahtev, pri čemu je kao izvor finansiranja naveo lična sredstva.
 
Kao razlog službenog putovanja naveo je saradnju sa privredom, a avio karta za putovanje nije kupljena preko procedure koju sprovodi Mašinski fakultet.
 
Dodaje se da je profesor Simonović u zahtevu za odobrenje službenog puta naveo: Ministarstvo odbrane, grad Biškek, država Kirgistan i da Mašinski fakultet nema nikakvih drugih podataka u svojoj arhivi.
 
"Kada je reč o ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji kada se pominje u informacijama u medijima, nije nam poznato o kojoj kompaniji je reč", naglašava se u saopštenju i dodaje da ugovori o poslovno-tehničkoj saradnji u najvećim broju slučajeva nisu obavezujuće prirode.
 
Ističe se da je profesor Aleksandar Simonović ugledni profesor Mašinskog fakulteta sa izuzetnom prosvetnom, naučnom i stručnom karijerom.
 
"Verujemo da će zavidna karijera prof. Simonovića biti nastavljena na najbolji način, a očekujemo da će nadležni državni organi preduzeti odgovarajuće mere kako bi se ova situacija što pre razrešila", navedeno je u saopštenju Mašinskog fakulteta.
  • zztop

    23.10.2024 17:36
    A da se pita vulina , možda on zna ...
  • Marko

    23.10.2024 17:30
    Eto vam istočnog blagostanja. Te zamena identiteta te mito, uhapšen jer se nekome ćefnulo. Diktatorska transparentnost.
  • Joca

    23.10.2024 16:35
    Samoinicijativno podneo zahtev za službeni put koji finansira sopstvenim sredstvima.

    Od celog sveta on pravac u Kirgistan. Svakako mi je žao čoveka, ali postoje neka mesta gde se ne ide - Kirgistan je jedno od njih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija