Francuski portal: Srbija i EU - kraj jedne iluzije, jedan od razloga je i litijum

Za nedelju dana dve činjenice su sahranile svaku perspektivu "evropske integracije" Balkana, ocenio je francuski portal Kurije de Balkan.
Francuski portal: Srbija i EU - kraj jedne iluzije, jedan od razloga je i litijum
Foto: Screenshot (Youtube/RSE)
Kako navodi taj portal, Skupština Srbije dala je zeleno svetlo rudarenju litijuma, Albanija je dočekala prve "delokalizovane" tražioce azila iz Italije, a Evropska unija nema nameru da "integriše" rudarsku koloniju ili zonu za zadržavanje neželjenih migranata.
 
Srpski parlament je 10. oktobra dao zeleno svetlo eksploataciji litijuma odbacujući argumente ekologa i opozicije. Litijum je, kao i drugi minerali, neophodan za globalnu ekonomiju. Cena litijuma je privremeno pala, jer je tržište električnih automobila daleko od obećanja, ali je ovaj mineral neophodan za mnoge druge primene, posebno u vazduhoplovstvu i vojnim oblastima.
"Zavaravajuća formula 'zelene tranzicije' sastoji se od želje da se čovečanstvo preseli sa fosilnih goriva, opljačkanih tokom prva dva veka 'industrijske revolucije', na izvlačenja ruda. Zna se da će posledice sve intenzivnije potrage za mineralima imati još ozbiljnije i razornije posledice od eksploatacije uglja i nafte", ocenio je portal.
 
Ne samo da ne postoje "čisti" rudnici, već su sve "prljaviji" i destruktivniji, jer koncentracija traženih ruda slabi, što zahteva veća gradilišta. Ležište Jadar, u zapadnoj Srbiji, svakako ima interesantnu stopu koncentracije, ali su ukupne rezerve zemlje svakako manje značajne od onih u Nemačkoj, pa čak i Francuskoj, dodao je Kurije de Balkan.
"Međutim, moguća eksploatacija litijuma nailazi na snažan otpor u ove dve zemlje (Nemačkoj i Francuskoj). Zbog toga je potrebno razvijati njegovo izvlačenje u zemljama u kojima će nailaziti na manje protivljenja, a periferija Evropske unije gde je Zapadni Balkan ispunjava sve potrebne uslove", naveo je list.
 
S jedne strane, Balkan je blizu centara evropske privrede - to su jasno rekli nemački proizvođači automobila kada su prošlog jula pratili nemačkog kancelara Olafa Šolca u Beograd. Od tada su "lideri tih zemalja, počev od srpskog autokrate Vučića, 'vezani' obećanjem o evropskim integracijama".
 
To je u stvari obećanje koje samo obavezuje one koji u to veruju, ili se pretvaraju da veruju u to, počev od balkanskih lidera koji godinama, pa i decenijama svom javnom mnjenju ponavljaju da su spremni za "slavni" ulazak u EU. Stoga ne mogu da rizikuju da uđu u sukob sa Unijom.
 
"Evropski lideri nemaju iluzija o moralnoj i političkoj korumpiranosti ovih balkanskih lidera, ali mogu samo da se raduju, jer im to daje toliku kontrolu nad njima. Vučiću i ostalima preostaje samo da tvrde da bi uništenje čitavih regiona Srbije bio još jedan korak ka svetloj evropskoj budućnosti", ocenio je Kurije de Balkan.
 
Međutim, pretvaranje Srbije u rudarsku koloniju Evrope nespojivo sa bilo kojom evropskom perspektivom zemlje. Ukoliko bi Srbi ušli u Uniju u narednim godinama, zaista bi mogli da se suprotstave uništenju svoje zemlje, dodao je list.
 
Isto važi i za doček prognanika koje Evropa ne želi. Albanija je 16. oktobra dočekala prve migrante iz Italije.
 
"Sporazum sklopljen godinu dana ranije prvobitno su kritikovale druge države članice Unije, koje su ga na kraju najviše podržale", piše francuski list.
 
Treba da se nastavi "spektakl" integracije - manje za građane Balkana koje ova igra više ne zavarava, a više za zemlje članice EU koje i dalje zadržavaju iluziju da žive u privilegovanim, demokratskih i prosperitetnih društvima, što predstavljala zavidan model društva u celom svetu.
 
Građani Balkana više nemaju iluzije i to je glavni razlog što su masovno otišli u zemlje EU ali i u Kanadu, Kinu, SAD, Novi Zeland ili bogate zalivske države.
 
Srbija je za deset godina izgubila 500.000 stanovnika, najmanja Albanija isto toliko za 20 godina, ali to ne smeta ni liderima ovih zemalja ni njihovim evropskim mentorima, naprotiv. Ni rudnici litijuma ni migrantski kampovi ne zahtevaju veliku radnu snagu i retko naseljen Balkan će biti lakše kontrolisati, dodao je list.
  • Павле

    23.10.2024 22:08
    Павле
    Нема се шта додати,сем,Грађани Србије,устајмо сви заједно,да зауставимо наше истребљење.
  • S56

    23.10.2024 22:00
    Prst na čelo
    Najzad tačna analiza stanja na Balkanu. Nema sumnje izazvaće paljbu od strane vrdalame i njegove menažerije, ali bi trebala da podstakne narod na razmišljanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Napao čoveka zbog parkinga

Beogradska policija je uhapsila državljanina Severne Makedonije zbog sumnje da je napao jednog čoveka zbog parking mesta, saopštio je MUP Srbije.