MUP ukinuo rešenje da ruski državljanin Bobrišev mora da napusti Srbiju

Ministarstvo unutrašnjih poslova ukinulo je sopstveno rešenje kojim je ruskom državljaninu Antonu Bobriševu naloženo da u roku od 30 dana napusti Srbiju.
MUP ukinuo rešenje da ruski državljanin Bobrišev mora da napusti Srbiju
Foto: 021.rs
Odluka je doneta posle žalbe advokata Marka Štambuka na rešenje od pre sedam dana i Bobrišev će do daljeg legalno boraviti u Srbiji.
 
MUP je prošlog meseca odbio zahtev Bobriševa za privremeni boravak u Srbiji i naložio mu da napusti Srbiju do 19. oktobra.
Bobrišev i dalje čeka odluku po njegovoj žalbi protiv rešenja o odbijanju privremenog boravka. Ako žalba ne bude usvojena, Bobrišev i Štambuk najavljuju podnošenje tužbe Upravnom sudu.
 
Bobrišev navodi da ne zna razloge zbog kojih mu je uskraćen privremeni boravak u Srbiji, budući da MUP nije obrazložio odluku o odbijanju zahteva.
On sumnja da je takva odluka doneta zbog toga što je 4. juna 2023. u Pančevu, gde živi, organizovao skup podrške ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom, u međuvremenu preminulom u sibirskom zatvoru.
 
Predstavnici organizacije Rusko demokratsko društvo, koja deluje u Srbiji, navodi da se postupanjem prema Bobriševu nastavlja "progon ruskih državljana u Srbiji zbog njihovih antiratnih stavova".
 
Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, u Srbiju se doselilo oko 220.000 ruskih državljana. U prethodne dve godine više njih se suočilo sa sličnim problemima kao Bobrišev.
 
Ni u jednom slučaju uskraćivanja gostoprimstva država Srbija nije ponudila obrazloženje o tome kakav bezbednosni rizik predstavljaju ruski državljani.
  • Petar

    24.10.2024 09:21
    Mup uskratio rešenje
    MUP je svakako u prvu.dosta nam je naši problema i protesta,idite u Rusiju i tamo protestuje,
  • Goran

    24.10.2024 08:20
    Lažni socijalista Vulin
    Vulinovo maslo !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Napao čoveka zbog parkinga

Beogradska policija je uhapsila državljanina Severne Makedonije zbog sumnje da je napao jednog čoveka zbog parking mesta, saopštio je MUP Srbije.