Profesor Jović: Picula nema unapred negativan stav prema Srbiji

Profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović očekuje da izvestilac EP za Srbiju Tonino Picula insistira na stanju demokratije, ljudskih prava, medijskih sloboda i poziciji prema Rusiji.
Profesor Jović: Picula nema unapred negativan stav prema Srbiji
Foto: Beta/AP
Evroposlanik iz redova socijaldemokrata, nakon što je saopštio da je imenovan za stalnog izvestioca EP za Srbiju, pozdravio je to što je politika proširenja ponovo u fokusu EU i naglasio da proces pristupanja mora biti zasnovan na ispunjavanju kriterijuma.
 
Profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Zagrebu Dejan Jović podsetio je da je Picula već bio angažovan na poziciji izvestioca za Crnu Goru i dodao da "tako, na neki način, baš ne iznenađuje što je sada dobio Srbiju".

Jović očekuje da Picula insistira na stanju demokratije, ljudskih prava, medijskih sloboda i poziciji Srbije prema Rusiji.

"Ja mislim da on nema apriori negativan stav prema Srbiji i Srbima, međutim, verovatno će više insistirati na onome što su socijaldemokratske vrednosti, jer on pripada toj partiji i partijskoj grupaciji, a to su stanje demokratije u zemlji i s druge strane, hteće jasniju poziciju Srbije u odnosu na Rusiju. Ja mislim da su to dve glavne tačke", rekao je Jović.
Kada je reč o Kosovu, profesor Jović smatra da Picula tu neće imati neka velika ovlašćenja, jer, kaže, tu postoje posebni drugi specijalni izaslanici i pregovarači koji se time bave. Za pitanje Kosova, prema Jovićevim rečima, možda je čak važnije ko će biti evropski komesar za proširenje.
 
"Mislim da tu (oko Kosova) neće imati neku veliku ulogu", rekao je on. 
 
Jović je rekao i to da je u Crnoj Gori Picula bio jako blizak DPS-u i da se nekako činilo, 'videlo zapravo', da bi više hteo da Milo Đukanović ostane na vlasti nego da dođe do promene. To Jović delom objašnjava partijskom vezom i kaže da je u evropskoj politici važno da li je neki političar konzervativan ili je socijaldemokrata.
 
"U Srbiji baš nema neke jake socijaldemokratije, tako da mislim on neće biti toliko partijski involviran na ovu ili onu stranu. Ali sigurno će insistirati više na pitanju ljudskih prava, demokratije, medijskih sloboda i drugom, i s druge strane, taj odnos prema Rusiji, gde će hteti da se Srbija uskladi potpuno ili koliko je moguće sa EU po tom pitanju", istakao je Jović.
  • V

    24.10.2024 14:35
    Covek je 90tih ratovao za Hrvatsku!
    EU ga je namerno stavila da bi nas maximalno sputavao na putu u EU.
    EU treba zaboraviti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija