Protest protiv iskopavanja litijuma u Čačku, sledi blokada u Šapcu u subotu

U Čačku je u organizaciji Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) održan skup protiv iskopavanja litijuma.
Protest protiv iskopavanja litijuma u Čačku, sledi blokada u Šapcu u subotu
Foto: Screenshot (N1)
Prema rečima Jevđenija Julijana Dimitrijevića iz SEOS-a protesti će biti nastavljeni i ići će se iz grada u grad.
 
"Na protestima i blokadama mi ćemo braniti Ustav. Oni će izgledati onako kako moraju da izgledaju u zavisnosti od toga na šta je ova vlast spremna i šta su njeni sledeći koraci", rekao je Dimitrijević.
 
Dodao je da "možemo da vidimo da je vlast spremna da žrtvuje određeni broj ljudi, kako je i sam predsednik Vučić izjavio".
 
"Samo ne znamo koliki je to tačan broj ljudi", naglasio je Dimitrijević.
Podvukao je da se vlast koristi svim i svačim i da je bilo privođenja, zastrašivanja, pretnji, poziva na linč, na batine, ali da ništa od toga nije uplašilo ljude koji se protive iskopavanju litijuma.
 
"Za razliku od dežurnog savijača vrata pred bilo kojom svetskom silom Aleksandra Vučića, mi smo smeli da odemo u Brisel i jasno i glasno kažemo šta nećemo", naglasio je Dimitrijević.
Podvukao je da se od Čačka preko Brisela do Loznice čuje jedna ista jedinstvena poruka "nećete kopati".
 
"Mi samo branimo ustavom zagarantovana prava na životnu sredinu", rekao je Dimitrijević.
 
Dodao je da se u Briselu čuo i njihov glas, kao i da su imali podršku svih koji su u tom trenutku bili u parlamentu.
 
"Nisu nam tamo, da budemo jasni, ni svi prijatelji, ni neprijatelji, kao ni u Rusiji. Mi sami sebi moramo da budemo podrška. A u Brisel smo išli da podignemo glavu i jasno kažemo u Srbiji se dešava to i to i na taj način ne dozvolimo da se spinuju informacije", istakao je Dimitrijević.
 
Jedan od govornika, Zlatko Kokanović iz Ne damo Jadar, kazao je da sledi kombinacija blokada i protesta.
 
"To nam ostaje, pošto smo sve institucionalne borbe iskoristili, istrošili i videli da ova vlast nema sluha, jer je uzela institucije pod svoje i radi šta hoće. Kada smo mi u pitanju, institucije su veoma brze, ali kada za naše krivične prijave ili tužbe nemaju sluha. Tako da, naša je građanska obaveza da branimo Srbiju i, kada institucije ne rade svoj posao, moramo da izađemo na ulicu, da protestujemo, da blokiramo, jer to nam je još jedino preostalo", rekao je on.
 
Sledeća blokada je, dodaje, u subotu u Šapcu.
 
"Na zaobilaznom putu, na skretanju za Jevremovac, organizuje se blokada. Sutra imamo protest ispred gradske kuće u Loznici, gde u deset časova počinje sednica Skupštine grada. Na dnevnom redu nije prostorni plan, ali postoji mogućnost da oni mogu da urade dopunu dnevnog reda i da stave tačku prostornog plana, tako da moramo biti prisutni i u pripravnosti ako pokušaju to da izglasaju, da im ne dozvolimo", istakao je Kokanović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nova ponuda države poljoprivrednicima

Poljoprivednici pet udruženja u Srbiji razgovarali su s resornim ministrom Aleksandrom Martinovićem o ispunjenju zahteva iz prošle godine kada im je obećana subvencija od 35.000 dinara po hektaru.