Prosvetari utvrdili plan štrajka: Poznato kada će biti skraćeni časovi u Novom Sadu

Četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika utvrdila su plan sprovođenja zakonskog štrajka u školama, koji će početi od ponedeljka, 4. novembra.
Prosvetari utvrdili plan štrajka: Poznato kada će biti skraćeni časovi u Novom Sadu
Foto: Pixabay
Tome će, podsetimo, prethoditi potpuna obustava rada u školama u petak, 1. novembra, kao i protest u Beogradu, kome će prisustvovati zaposleni u obrazovnim ustanovama iz cele Srbije.
 
"Pozvaćemo i naše porodice i našu decu da budu prisutni na tom protestu. Želimo da pokažemo Vladi da i mi imamo svoje porodice koje zavise od naše zarade. Takođe ćemo uputiti poziv roditeljima, dekama i bakama da se i oni priključe", kaže za Danas Danilo Gligorić, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije.
On pojašnjava da sledi nastavak štrajka u zakonskim okvirima, što podrazumeva skraćenje časova na 30 minuta.
 
Planirano je da se od 4. do 8. novembra štrajkuje u Beogradu i Školskoj upravi Požarevac. 
 
Naredne nedelje, u zakonskom štrajku će biti Novi Sad, odnosno Vojvodina i škole s područja školske uprave Valjevo.
 
Treće nedelje novembra časovi će biti skraćeni u školama s područja Niša, Vranja, Leskovca, Zaječara, kao i u Školskoj upravi Kruševac.
 
Četvrte nedelje časovi će biti skraćeni u centalnoj i zapadnoj Srbiji, to jest u školama u Kraljevu, Čačku, Gornjem Milanovcu, Kragujevcu, Užicu, Prijepolju…
"Ako u međuvremenu dođe do usvajanja budžeta koji nije povoljan za nas, organizovaćemo dodatne proteste i zaoštriti štrajk", ističe Gligorić.
 
Na komentar da ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović preko medija poziva sindikate obrazovanja na nastavak pregovora, ali da zvaničnog poziva i dalje nema, sagovornik Danasa kaže da je to tačno i da se u javnosti predstavlja da Ministarstvo prosvete želi da razgovara.
 
"Mislim da oni nemaju snage da organizuju sastanak, jer Vlada, a pre svega Ministarstvo finansija, sprečavaju taj susret jer nemaju šta da nam ponude. Očekujemo poziv i naredne nedelje, imamo svoje zahteve koji su razumni, ali Vlada ne želi da ih ispuni jer se plaši reakcije drugih sindikata i pokušava da istera svoju volju do kraja i da disciplinuje radnike u javnom sektoru, a posebno u prosveti", navodi Gligorić.
 
Podsećamo, četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika traže da početna plata nastavnika od 1. januara 2025. bude jednaka prosečnoj republičkoj zaradi, dok Vlada nudi povišicu od 12 odsto nastavnicima, a osam odsto svim ostalim zaposlenim u obrazovanju.
 
Sindikati traže i hitno otpočinjanje pregovora o ceni rada za 2025. i o Posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika, jer postojeći ističe na proleće.
  • Tamara

    24.10.2024 22:29
    Plate u prosveti uopšte nisu loše.
  • Drzavni poso

    24.10.2024 22:16
    Oce ustvari da im osnovna plata bude kao prosecna plata.
    Kada na to natovare sve sto jos dobijaju pored osnovne plate bice plate dobro preko 1000€.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nova ponuda države poljoprivrednicima

Poljoprivednici pet udruženja u Srbiji razgovarali su s resornim ministrom Aleksandrom Martinovićem o ispunjenju zahteva iz prošle godine kada im je obećana subvencija od 35.000 dinara po hektaru.