Za solarne elektrane na javnim objektima 120 miliona dinara

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je Javni poziv za lokalne samouprave za ugradnju solarnih panela u objektima od javnog značaja, a ukupna vrednost podsticaja je 120 miliona dinara.
Za solarne elektrane na javnim objektima 120 miliona dinara
Foto: Pixabay
Lokalne samouprave i gradovi moći će da se prijave do 8. novembra na javni poziv za ugradnju solarnih panela u Upravi za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti koje se nalazi u sastavu Ministarstva rudarstva i energetike.
Spisak gradova i opština koji će dobiti podsticaje za solarne elektrane na javnim objektima biće objavljeni polovinom novembra, navodi se u saopštenju.
 
"Ministarstvo je za podsticaje izdvojilo 120 miliona dinara, a jedinice lokalne samouprave moći će podsticajima države da dobiju do 90 odsto ukupne vrednosti projekta. Očekujemo da će najmanje 20 objekata dobiti nove solarne elektrane kojima će zadovoljiti deo svojih potreba za energijom", izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.
Đedović Handanović je navela da za jednu solarnu elektranu snage do 50 kilovata subvencije mogu ići do maksimalnih sedam miliona dinara, a javni poziv se odnosi na objekte poput škola, vrtića, sportskih centara, zgrada opština, ustanova kulture i socijalne zaštite.
 
"Poseban status smo predvideli za najnerazvijenije jedinice lokalne samouprave, kojima će celu investiciju platiti Ministarstvo, a one koje su prepoznate po visokom zagađenju vazduha mogu kandidovati dva objekta, na primer školu i dom zdravlja", navela je ministarka rudarstva i energetike.
Kako je saopšteno, namera Ministarstva je da podstakne lokalne samouprave da više ulažu u zelenu energiju, smanjuju izdatke za energiju, ali i doprinose zdravoj životnoj sredini.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija