U Srbiji se kasni u postavljanju dijagnoze raka krvi, slabo dostupne i terapije

Srbija je među zemljama u kojima se kasni u postavljanju dijagnoze multiplog mijeloma (rak krvi) i u dostupnosti inovativnih terapija za obolele od te bolesti.
U Srbiji se kasni u postavljanju dijagnoze raka krvi, slabo dostupne i terapije
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ovo je saopštio je Aktiv za multipli mijelom Srpskog lekarskog društva.
 
Navedeno je da je britanski "Economist Impac"t sproveo istraživanje o multiplom mijelomu u deset zemalja Centralne Evrope i Baltika (CEB), uključujući Srbiju, Bugarsku, Mađarsku, Slovačku, Hrvatsku, Sloveniju, Češku, Estoniju, Letoniju i Litvaniju.
Istraživanje je pokazalo da je u zemljama CEB, pored slabe dostupnosti inovativnih terapija, ograničen pristup sveobuhvatnoj multidisciplinarnoj nezi, kao i da nedostaju registri obolelih.
Multipli mijelom je drugi po učestalosti rak krvi, sa oko 500 novodijagnostikovanih pacijenata svake godine u Srbiji.
 
Predsedavajuća Aktiva za multipli mijelom Srpskog lekarskog društva Jelena Bila je istakla da 40 odsto obolelih od multiplog mijeloma su mlađi od 65 godina, a sve je veći broj novoobolelih u dobi između 30. i 50. godine, što je radno sposobna populacija.
 
"Pravovremenim i adekvatnim lečenjem, tj. primenom najefikasnijih lekova već u prvoj terapijskoj liniji, postižu se najbolji rezultati u smislu preživljavanja, očuvanja kvaliteta života, socijalnih i radnih sposobnosti pacijenata", kazala je ona.
Dodala je da je država pokazala razumevanje za obolele od multiplog mijeloma, pa je ove godine uveden inovativni lek za pacijente sa relapsom, u slučaju reaktivacije bolesti, i to je veliki napredak posle mnogo godina.
 
"Međutim, želimo da istaknemo da je za pacijente, lekare i za zdravstvo u celini, važno da se obezbede inovativni lekovi i za novoobolele, tj. u prvoj liniji terapije, jer je takav pristup lečenju najefikasniji i najisplativiji", istakla je Bila.
 
Za pravovremenu dijagnozu multiplog mijeloma važno da lekari opšte medicine, odnosno izabrani lekari u domovima zdravlja, poznaju simptomatologiju te bolesti, kao i da sve pacijente jednom do dva puta godišnje upute na laboratorijske analize krvi.
 
Predsednica Udruženja obolelih od multiplog mijeloma Srbije Snežana Doder je rekla da multipli mijelom ima težu kliničku sliku od drugih hematoloških maligniteta i da se često javljaju ozbiljne komplikacije i invaliditet i apelovala da se ubrza dijagnostika i unapredi lečenje, uz kontinuirano pružanje podrške pacijentima.
"Težitićemo u budućnosti tome da omogućimo, uz podršku struke i razumevanje donosilaca odluka, da svaki pacijent ima jednak i pravovremeni pristup najboljim priznatim terapijama i nezi", kazala je Doder.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija