Fondacija "Ištvan Pastor" nagradila Tomislava Nikolića: Za pomirenje srpskog i mađarskog naroda

Fondacija "Ištvan Pastor" nagrade za istorijsko pomirenje Srba i Mađara i uspostavljanje dobrosusedskih odnosa dodelila je bivšim predsednicima dve zemlje, Tomislavu Nikoliću i Janošu Aderu.
Fondacija "Ištvan Pastor" nagradila Tomislava Nikolića: Za pomirenje srpskog i mađarskog naroda
Foto: Medija centar Beograd
Priznanja će biti uručena 30. oktobra prilikom obeležavanja prve godišnjice smrti Ištvana Pastora, dugogodišnjeg predsednika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i predsednika Skupštine Vojvodine.
 
Upravni odbor Fondacije je doneo odluku da nagradu dodeli Tomislavu Nikoliću i Janošu Aderu za "izuzetne zasluge u postizanju istorijskog pomirenja srpskog i mađarskog naroda, za uspostavljanje dobrosusedskih odnosa između Srbije i Mađarske i njihovo unapređenje u partnersku saradnju, čime su u velikoj meri doprineli prosperitetu mađarske zajednice u Srbiji".
"Nagrađeni su zajedno, u svojstvu predsednika Srbije i predsednika Mađarske 2013. godine odali počast i položili vence u Čurugu na spomenike nevinim srpskim i mađarskim žrtvama Drugog svetskog rata, i time učinili prvi konkretan korak ka istorijskom pomirenju dva naroda koji je pokrenuo proces uređenja odnosa dve zemlje i razvio se u stratešku saradnju", stoji u saopštenju.
 
Fondacija nagradu dodeljuje jednom godišnje, jednoj osobi iz Srbije i jednoj iz Mađarske.
 
Fondacija "Ištvan Pastor" je osnovana 12. juna "sa ciljem prenošenja političkog nasleđa osnivača SVM i u znak poštovanja njegovih stremljenja, uzorne posvećenosti i rezultata javno-političkog angažovanja".
"Ištvan Pastor se u funkciji predsednika Saveza vojvođanskih Mađara svom svojom snagom zalagao za opstanak i razvoj mađarske zajednice u Vojvodini i verovao u poboljšanje odnosa između srpskog i mađarskog naroda čemu je u velikoj meri doprineo", piše u saopštenju.
 
Ocenjuje se da je srpsko ̶ mađarsko "istorijsko pomirenje dovelo do uspostavljanja dobrosusedskih odnosa Srbije i Mađarske koji su prerasli u čvrstu saradnju, a zatim i u strateško partnerstvo za svega jednu deceniju".
 
"Srpsko-mađarsko istorijsko pomirenje je skoro jedinstven primer u rešavanju odnosa između evropskih država i naroda", ocenila je Fondacija "Ištvan Pastor".
  • Darko

    25.10.2024 13:27
    E moji madjari ako vam je radikal pomiritelj... mada i viste ista g, zajednicko vam je sto ste politicari!
  • Marta

    25.10.2024 13:13
    E stvarno!
    Stvarno cu baciti peglu! Veliki radikal Toma je nekog pomirio.
  • iguman

    25.10.2024 13:09
    I zaslužio je. On je vama Madjarima nudio samo jedan sendvic, jer vam država blizu.
    To ste zaboravili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija