Fon der Lajen otkazala sastanak s Vučevićem zbog njegovog sastanka s ruskim ministrom

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen odbila je danas da se sastane sa premijerom Srbije Milošom Vučevićem.
Fon der Lajen otkazala sastanak s Vučevićem zbog njegovog sastanka s ruskim ministrom
Foto: Beta (Milan Obradović)
Vučević se kratko pre najavljenog susreta s njom sastao sa ruskim ministrom za ekonomski razvoj. 
 
"Otkazali smo sastanak sa srpskim premijerom posle njegovog sastanka sa ministrom ekonomije Ruske federacije", rekao je za Frans pres ambasador EU u Srbiji Emanuele Žofre. 
On je naveo da je tu "bila naznačena namera Srbije da ojača svoje ekonomske odnose u drugim oblastima sa Ruskom federacijom".
 
Da je Ursula fon der Lajen otkazala današnji susret s premijerom Vučevićem rekao je i portparol Evropske komisije Erik Mamer. 
Razlog otkazivanja susreta je, i prema rečima portparola EK, današnji sastanak šefa srpske vlade sa ministrom ekonomskog razvoja Rusije Maksimom Rešetnjikovim.
 
Prema jednom briselskom zvaničniku, saopštenje koje je izdato nakon ovog susreta u kojem se govori o daljem jačanju ekonomske i sveukupne saradnje sa Rusijom, bili su dovoljan razlog da predsednica Evropske komisije "odmah odluči da otkaže susret sa premijerom Srbije".
 
Vučević je razgovarao s Rešetnjikovim o daljem jačanju ekonomske i sveukupne saradnje dve zemlje, preneto je u saopštenju Vlade Srbije.
 
Kako dodaje RSE, Srbija je podržala teritorijalni integritet Ukrajine, ali iako kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, odbija da se pridruži sankcijama Rusiji koje je EU uvela zbog invazije na Ukrajinu.
 
U saopštenju Vlade Srbije sa sastanka Vučevića i ruskog ministra navodi se da je premijer govoreći o sankcijma Rusiji rekao da Srbija "uprkos velikim pritiscima vodi slobodnu i nezavisnu politiku i da ima dobru saradnju kako sa Rusijom, tako i sa Evropskom unijom, Kinom i drugim zemljama".
 
Ursula fon der Lajen je u Beograd stigla u okviru četvorodnevne turneje na Zapadnom Balkanu, a danas se sastala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kojim je razgovarala o evropskom putu Srbije. Posle sastanka Fon der Lajen i Vučić su održali zajedničku konferenciju za novinare. 
  • BGD 011

    25.10.2024 20:38
    Daleko joj lepa kuca
    Vucevic mi nije omiljeni lik, ali neka se sastao sa Rusom! Rusija nas nije bombardovala, a Ursula fon der Lajen "jeste"! Od njihovih radijacija i danas se u Srbiji umire, i ko zna jos koliko dugo ce?!
  • Bananamen

    25.10.2024 20:34
    @Demokratija
    Demokratija i politika nisu sinonimi. Svako ima pravo da mu se nesto svidi ili ne. Svako ima pravo da posluje sa nekim ili ne. Politika nije ljubav nego interes i to je OK. Ono sto nije OK je sto mi ne znamo nas interes. Potpuno smo sludjeni kao narod.
  • nisam bot

    25.10.2024 20:29
    a ni živ
    kažu; car je go!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija