Sindikat prosvetara uputio otvoreno pismo vladi: Ima para za avione i kamione, a nema za prosvetare

Unija sindikata prosvetnih radnika (USPRS) uputila je danas otvoreno pismo Vladi Srbije u kojem navodi da "država ima para za sekretarijate, projekte, avione i kamione, ali da nema za prosvetare".
Sindikat prosvetara uputio otvoreno pismo vladi: Ima para za avione i kamione, a nema za prosvetare
Foto: Pixabay
"Kad naciji i vernim fanovima treba objasniti da institucije na Kosovu čuvaju državnost Srbije, tada smo vam prvi. Kad svetu i gostima na Sajmu knjiga treba da prikažete najbolje što imate, zovete škole, đake, nastavnike, jer znate da bolje od nas nemate", navodi se u pismu.
 
"A, kada treba da nas platite, da nas zaštitite, tada vas baš briga za nas. Ne vidite nas i u neke imaginarne visine gledate, bajke pričate. E, ne može više", poručio je USPRS.
Podsećamo da su četiri reprezentativna sindikata najavila da će u petak, 1. novembra, obustaviti rad u školama Srbije i organizovati protest u Beogradu.
 
Od ponedeljka, 4. novembra, kako su najavili, stupaju u zakonski štrajk, a utvrđen je plan njegovog sprovođenja.
Planirano je da se od 4. do 8. novembra štrajkuje u Beogradu i Školskoj upravi Požarevac. 
 
Naredne nedelje, u zakonskom štrajku će biti Novi Sad, odnosno Vojvodina i škole s područja školske uprave Valjevo.
 
Treće nedelje novembra časovi će biti skraćeni u školama s područja Niša, Vranja, Leskovca, Zaječara, kao i u Školskoj upravi Kruševac.
 
Četvrte nedelje časovi će biti skraćeni u centalnoj i zapadnoj Srbiji, to jest u školama u Kraljevu, Čačku, Gornjem Milanovcu, Kragujevcu, Užicu, Prijepolju…
 
Ovi sindikati traže da početna plata nastavnika od 1. januara 2025. bude jednaka prosečnoj republičkoj zaradi, dok Vlada nudi povišicu od 12 odsto nastavnicima, a osam odsto svim ostalim zaposlenim u obrazovanju.
 
Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da se razmatra mogućnost jednokratne finansijske podrške zaposlenima u prosveti.
 
Ona je najavila da će u ponedeljak biti održan još jedan sastanak sa predstavnicima reprezentativnih sindikata.
  • Milica

    26.10.2024 22:48
    Drzavo,ko ce da vam uci decu...pa necemo svi na privatne fakultete, nismo svi kao poslanici Skupstine, kao odbornici Grada, clanovi gradskog veca, direktori i slicno...mi zelimo da se obrazujemo u drzavnim skolama.
  • xqt

    26.10.2024 22:27
    Poznato?
    Ima para za avione i kamione, a nema za prosvetare

    Tačno. Pa šta?
  • Vanja

    26.10.2024 22:26
    Prosveta i zdravstvo, zadnja rupa na svirali.Na žalost!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija