Šta je SNS uradila za 16 godina postojanja: "Promenili bankovne račune, adrese, vozne parkove"

SNS je nedavno proslavila 16 godina postojanja.
Šta je SNS uradila za 16 godina postojanja: "Promenili bankovne račune, adrese, vozne parkove"
Foto: Beta (Darko Vojinović)
"Srbija je konačno dobila pravi politički oslonac za sve ono što joj, u budućnosti, u odnosu sa celim svetom, treba. Učinićemo sve da Srbija postane most između Istoka i Zapada, u borbi protiv korupcije i kriminala i stvorićemo Srbiju u kojoj će deca sretnije da žive", pre 16 godina je poručio Tomislav Nikolić kada je osnovana Srpska napredna stranka.
 
Za proteklih 16 godina, kako kažu sagovornici Danasa, u suštini su se promenili samo njihovi bankovni računi, garderoba, vozni parkovi, imeci i adrese, jer kako kažu, ideologiju ionako nisu ni imali.
Od svog osnivanja Srpska napredna stranka samo četiri godine je provela u opoziciji. Tokom svog kratkog opozicionog perioda bili su relativno oštra, ali i "saradljiva" opozicija, bez mnogo konkretnog izjašnjavanja o osetljivim političkim temama, i sa akcentom na klasičan tranzicioni opozicioni vokabular, kao što su korupcija vlasti i obećanje da će oni sve raditi "bolje i poštenije".
 
"Od samog početka SNS je imao dve priče - jednu za spoljnu, a drugu za unutrašnju upotrebu. Prema spolja, odnosno zapadnim faktorima, isticali su 'kooperativnost' povodom Kosova i pacifikaciju radikalskih elemenata u stranci i društvu. Prema unutra govorili su upravo suprotno, mada prilično maglovito i apstraktno - da će prekinuti sa 'izdajom, lopovlukom i prodajom žutih i dos-ovskih prethodnika'", ističe za Danas urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović.
Obećanje prema spolja naprednjaci su, kako navodi ovaj sagovornik, uglavnom ispunili. Na Kosovu su predali sve što prethodnici nisu ni hteli, ni smeli.
 
"Na unutrašnjem planu dodatno je nadograđeno sve što je bilo loše, i još je tome pridodat specifičan koktel ekstremne nekompetencije, bahatosti i gaženja svih institucija. Taj društveno destruktivni potencijal su mnogi videli od početka i na njega upozoravali", objašnjava Vukadinović.
 
On primećuje da je jedan deo javnosti, što iz interesa, što iz naivnosti, pred time godinama zatvarao oči.
 
"Dopuštam mogućnost da su neki bili i zavedeni, ali su takvi tokom godina sami odlazili, ili bivali odbačeni od glavne 'matice'. U suštini, za ovih 16 godina najviše su se promenili njihovi bankovni računi, garderobe, vozni parkovi, imeci i adrese. Ideologiju ionako nisu ni imali", ocenjuje urednik NSPM-a i dodaje da je tokom 12 godina vlasti SNS postajao sve apsolutističkiji.
 
Sagovornici Danasa slažu se da SNS i posle 16 godina postojanja nema jasnu "ideološku i programsku vizuru" i da stranka funkcioniše po principu "catch all" (uhvati sve). Glavna ideja njihovog koncepta je da okupe što širi spektar ideološki različitih stranaka, kao i glasača. Tako su u kolicije sa SNS ušli i proruski SNP i SPO, koji je za ulazak u NATO. Od krajnje desnice, do krajnje levice.
 
Naprednjačka ideologija, slažu se sagovornici Danasa je u stvari vlast, a stranka privlači ljude isključivo time što je na vlasti. Prethodni partokratski sistem su nadogradili i usavršili ga.
 
Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da o SNS prevari građana Srbije najasnije govori stav o Kosovu i Metohiji koji su nekada zastupali Vučić i Nikolić.
 
"Tvrdili su da nije realno da Srbija ponovo direktno kontroliše Prištinu, ali ni Albanci Severnu Mitrovicu. To je bio navodno kompromisni stav reformisanih radikala koji je predstavljao ogradu od onoga što su mnogi smatrali ekstremizmom SRS-a, ali ujedno radilo se i o nekoj vrsti zaklinjanja u racionalnu odbranu makar minimuma nacionalnih interesa", podseća Anđelković.
Danas, posle 12 godina vladavine i 16 godina postojanja SNS-a, kako kaže, Albanci vladaju Severnom Mitrovicom i ostatkom nekada slobodnog severa Kosova na isti način kao Prištinom, Prizrenom ili Gnjilanom.
 
"Srbi su, zlonamernim postupcima Vučića, i tu svedeni na potlačenu manjinu. Uz takvo varanje Srbije, SNS se transformisao u ono što je nekada osuđivao: žuti kartel. A žuti su otišli u SNS, a demokrate ostale u opoziciji. Sve ono najgore što se vezivalo za naš sistem u vreme vladavine bloka stranaka predvođenih DS-om, a što je SNS gorljivo kritikovao, danas je desetostruko uvećano i ugrađeno u Vučićev vladajući savez", ističe ovaj analitičar.
 
Ceo tekst Danasa čitajte OVDE.
  • Zanovetalo

    27.10.2024 08:27
    Slab je to most
    Za balast Istoka i Zapada,jer je materijal za njega vrlo loseg kvaliteta,a i "graditelji" su vam neuki.Prezoru nauku,sve sami improvizatori.
  • Mojsije

    27.10.2024 08:21
    Ju ju
    Nesto drugo i dobro ste ocekivali??? Pa sta!!!
  • Pa

    27.10.2024 08:20
    pokazala svoje svirepo, nezajažljivo pohlepno, puno mržnje i zlobe, bolesno narcisoidno lice prema svojim gradjanima. A ponizno dodvorništvo prema mocnim stranim vladarima. Dobro je znati za to srpsko lice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija