I zaposleni u vrtićima najavili štrajk za 4. novembar: U utorak jednočasovno upozorenje

Članovi Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije stupiće u zakonski štrajk od ponedeljka, 4. novembra.
I zaposleni u vrtićima najavili štrajk za 4. novembar: U utorak jednočasovno upozorenje
Foto: Pixabay
Ovaj sindikat je ranije najavio da će u utorak, 29. oktobra organizovati jednočasovni štrajk upozorenja i ta odluka je i dalje na snazi, a u novembarski protest ulaze sa namerom da se priključe ostalim sindikatima obrazovanja, koji su takođe najavili štrajkove u školama i predškolskim ustanovama, piše Danas.
 
Samostalni sindikat traži povećanje cene rada za 21 odsto svim zaposlenim u vrtićima i protivi se nameri Vlade da različitim procentom povišice pravi veštačke podele unutar ove delatnosti.
To su poručili i u odluci o štrajku koju su uputili premijeru Milošu Vučeviću, ministarkama prosvete i državne uprave i lokalne samouprave Slavici Đukić Dejanović i Jeleni Žarić Kovačević.
 
Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja, najbrojnije sindikalne organizacije u predškolstvu, pojašnjava za Danas da štrajk u skladu sa zakonom podrazumeva obezbeđivanje minimuma procesa rada u vrtićima.
Ona podseća da je svaka lokalna samouprava dužna da za predškolske ustanove sa svoje teritorije definiše minimum procesa rada, ali da neke opštine i gradovi to još nisu učinili dok je kod nekih taj postupak u toku.
 
Jovanović dodaje da minimum procesa rada ne izgleda svuda identično.
 
"Većina predškolskih ustanova ima odluku o minimumu procesa rada koja podrazumeva da 30 do 35 odsto zaposlenih koji ne obavljaju vaspitno-obrazovni rad moraju da rade, što u prevodu znači da im je uskraćeno Ustavom zagarantovano pravo na štrajk. To znači da oni koji se ne bave vaspitno-obrazovnim radom, a to su direktor, sekretar, računovodstvo, kuvarice, spremačice, servirke...nemaju pravo na zakonit štrajk. Ima primera da minimum procesa rada podrazumeva da 70 odsto zaposlenih radi, a 30 odsto može da učestvuje u štrajku", pojašnjava Jovanović.
 
Kaže da je predlog sindikata da se tamo gde nema definisanog minimuma procesa rada, primeni model da 30 odsto objekata i 30 procenata zaposlenih rade, a ostali ne.
  • lana

    27.10.2024 10:05
    Podrška, ako nešto rade! Kada dolaze i kada odlaze sa posla, a sve im to obavljaju negovateljice, a za njih veća podrška! Sve se to zna, zato im, kao i nastavncima ne povećavaju plate! Koliko rade, dosta im snađu se one!
  • Majka

    27.10.2024 09:27
    Podrska! Istrajte i ne dozvolite da vas ucenjuju.
  • Ja

    27.10.2024 09:24
    Samo udruzeni mozete nesto uraditi.
    Kad kazem udruzeni mislim i na vas i na prosvetare, poljoprivrednike, riotintovske proteste..svi zajedno i gro gradjana ce se pridruziti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija