Poljoprivrednici i Martinović potpisali: Obavezali se da neće biti izlazaka na ulice i blokada

Predstavnici više udruženja poljoprivrednika danas su potpisali sporazum sa ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem.
 Poljoprivrednici i Martinović potpisali: Obavezali se da neće biti izlazaka na ulice i blokada
Foto: 021.rs
Utvrđeno je da će Ministarstvo poljoprivrede isplatiti dodatnih 10.000 dinara svima koji su ostvarili pravo na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji u 2024. godini, u roku od 30 dana, saopštilo je resorno ministarstvo.
 
Usaglašeno je i da će se izmenom zakona propisati regres za sertifikovano seme do 17.000 dinara po hektaru, da će javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na taj regres biti raspisan najkasnije do kraja aprila 2025. godine i da će se isplatiti zahtevi u roku od 30 dana, a da će zahtevi za osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji u 2025. godini, u iznosu od 18.000 dinara po hektaru, biti isplaćeni najkasnije do 1. aprila 2025. godine.
Sporazumom je određeno i da iznos povraćaja sredstava koja se mogu ostvariti u 2025. godini neće biti manji nego tokom 2024. godine, a da će Ministarstvo poljoprivrede sa predstavnicima Ministarstva finansija razmotriti mogućnost izmene zakona kojim se uređuju akcize, i to u delu koji se odnosi na mogućnost povećanja iznosa koji se može ostvariti putem prava na povraćaj akcize.
 
Jedna od tačaka sporazuma odnosi se na to da će sastav radne grupe za koordinaciju aktivnosti unapređenja robno - tržišnog poslovanja poljoprivrednim proizvodima biti ažuriran, te da će u njenom radu aktivno učestvovati i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i predstavnici navedenih udruženja poljoprivrednika, propisaće se rokovi u kojima će se postupati, a Ministarstvo poljoprivrede će redovno izveštavati javnost o svim aktivnostima ove radne grupe.
Usaglašeno je i da poljoprivrednici mogu da se obrate direktno bankama u kojima imaju otvorene račune, u cilju dogovora oko olakšica u otplati kredita, u vidu omogućavanja dodatnog grejs perioda ili produženja roka otplate kredita, a na osnovu dopisa koji je Narodna banka Srbije uputila 8. marta ove godine svim bankama, sa ciljem da ponude ustupke poljoprivrednicima, kao i to da će Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano razgovarati sa predstavnicima banaka o mogućnosti uvođenja moratorijuma na poljoprivredne kredite.
 
Dogovoreno je i da će radna grupa za utvrđivanje modaliteta za rešavanje problema korišćenja poljoprivrednog zemljišta bez pravnog osnova, odnosno poljoprivrednog zemljišta na kojem nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi, u cilju ostvarivanja prava na podsticaje nastaviti sa radom.
 
Ministarstvo poljoprivrede će nakon završetka javnog poziva za evidentiranje faktičkog obrađivanja poljoprivrednog zemljišta, koji je raspisan 15. oktobra ove godine, uraditi analizu finansijskih efekata i razmotriti mogućnost izmene Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju.
 
Utvrđeno je i da će se najkasnije do kraja oktobra isplatiti svi zahtevi na osnovu Uredbe o finansijskoj podršci poljoprivrednim proizvođačima šećerne repe prošlogodišnjeg roda.
 
Sporazum su sa ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem potpisali predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice, Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, Udruženja poljoprivrednika Aradac, Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženja građana "Dolovački paori" Dolovo i Udruženja "Banatska crnica".
 
Njime je, kako je saopšteno iz ministarstva, precizirano da će udruženja poljoprivrednika koja su potpisnici sporazuma svu komunikaciju sa Ministarstvom poljoprivrede u budućnosti nastaviti mirnim putem, bez izlaska na ulice i blokiranja istih, kao i to da u slučaju poštovanja odredbi ovog sporazuma neće postavljati dodatne zahteve.
 
Dve strane su se obavezale da će savesno i odgovorno ispuniti sve obaveze propisane Sporazumom i da će nastaviti intenzivnu komunikaciju oko mera za unapređenje poljoprivredne politike, a što ne isključuje mogućnost zaključenja novih sporazuma.
  • ccc

    27.10.2024 18:55
    treba
    otici u fabrici kablova i raditi
  • Fackat

    27.10.2024 18:23
    Dana 22.jula ove godine potpisan je isti ovakva sporazum o isplati 17.000 dinara po hektaru sa računima za sertifikovano seme. Definisani su rokovi raspisivanja poziva do 15.oktobra i isplate do kraja godine. Posle dva meseca kada je došlo vreme za raspisivanje poziva vlada odbija da ispuni potpisano i nudi 10.000 po hektaru svima bez podnošenja računa. Kada prethodni sporazum nije poštovan zašto bi sa bilo kojim drugim postupali drugačije. Isplata svima po deset hiljada je u stvari poklon onima koji nemaju račune, ne obrađuju zemlju nego je daju u zakup dok drže fiktivna gazdinstva na čiji račun im ležu samo subvencije. Tako će veliki novac umesto da dođe do onih koji zaista obrađuju zemlju doći do zakupodavaca kao lep dodatak za zimovanje i novogodišnje praznike. Većina takvog stanovništva živi u gradovima gde se pazi na socijalni mir i stepen zadovoljstva gradskih glasača. Ponovo će cenu platiti selo i poljoprivreda a najgore od svega je što udruženja poljoprivrednika pristaju na kršenje potpisanog i isplatu 10 umesto 17 hiljada po hektaru. Pitanje je koga ta udruženja zastupaju.
  • Milan

    27.10.2024 18:00
    Opet
    Ma ljudi opet su Vas preveslali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija