SPC odlikovala Nikitu Mihalkova: "Rođeni smo da budemo zanimljivi zato što verujemo"

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije uručio je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu orden Svetog Save prvog stepena ruskom reditelju i glumcu Nikiti Mihalkovu.
SPC odlikovala Nikitu Mihalkova: "Rođeni smo da budemo zanimljivi zato što verujemo"
Foto: Screenshot (Youtube/Russian embassy in London)
Ceremonija uručenja ordena upriličena je u nedelju uveče nakon izvođenja drame "12" teatra "Mihalkov".
 
"Posebna osobenost ruske kulture i umetnosti uopšte jeste da se bavi pitanjem smisla čovekovog života, a to je takođe i osobina Vašeg stvaralaštva kroz koje srpski čovek prepoznaje jednog od najvećih umetnika i stvaralaca na polju filmske i scenske umetnosti i to ne samo u Rusiji nego i u čitavom svetu uopšte", rekao je Porfirije.
Mihalkovu je orden Svetog Save uručen u znak priznanja za "nemerljiv doprinos predstavljanju pravoslavnog etosa i kulture u svetskim okvirima, a posebno za bratsku pomoć i sastradalnu ljubav svagda projavljivanu prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenom vernom narodu".
 
Patrijarh je istakao da je predlog za odlikovanje Mihalkova pokrenuo njegov prethodnik Irinej.
Mihalkov je istakao da orden za njega predstavlja "neočekivanu radost".
 
"Kada čovek radi za nagrade, nikad ih nije dovoljno. Postoji ikona Majke Božje Neočekivana radost. Danas se poklanjam toj ikoni za ovu neočekivanu radost. Ne smatram da sam stvarno dostojan ove velike nagrade, ali sam ubeđen da je bio u pravu ruski filozof Vasilije Rozanov kada je rekao: Čovek bez vere mi nije zanimljiv. Rođeni smo da budemo zanimljivi zato što verujemo. Hvala", rekao je Mihalkov.
  • /

    28.10.2024 11:41
    /
    putinov spijun. kad vec spomenu spijune pre neki dan.
    i odavde je letos pre vulina jedan spijun isao na festival u soci.
  • Dawkins

    28.10.2024 11:08
    religija = zlo
  • E pa

    28.10.2024 10:59
    Maaašala na kicenci

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo pisac Radoslav Petković

Pisac, kolumnista i dobitnik brojnih književnih nagrada Radoslav Petković, preminuo je u 72. godini, saopštilo je Srpsko književno društvo.