Preminuo pisac Radoslav Petković

Pisac, kolumnista i dobitnik brojnih književnih nagrada Radoslav Petković, preminuo je u 72. godini, saopštilo je Srpsko književno društvo.
Preminuo pisac Radoslav Petković
Foto: Privatna arhiva/Srpsko književno društvo
Petković je bio autor romana, knjiga priča i eseja, a njegove knjige nagrađivane su najuglednijim književnim priznanjima u bivšoj Jugoslaviji i Srbiji.
 
Godine 1979. objavio je romane "Put u Dvigrad", potom romane "Zapisi iz godine jagoda" (1983), "Senke na zidu" (1985), "Sudbina i komentari" (1993), "Savršeno sećanje na smrt" (2008) kao i dopunjeno izdanje romana "Sudbina i komentari" (2022).
Njegov prvi roman osvojio je nagradu "Miloš Crnjanski", a "Sudbina i komentari" ovenčana je velikim brojem najuglednijih književnih priznanja u Srbiji.
 
Petković je 2009. godine dobio nagradu "Bora Stanković" za roman "Savršeno sećanje na smrt", a za celokupan pripovedački opus dobio je nagradu "Ramonda serbica", 2008. godine.
Autor je dve zbirke priča, "Izveštaj o kugi" (1989), za koju je dobio Andrićevu nagradu, i "Čovek koji je živeo u snovima" (1998), delo ovenčano Vitalovom nagradom za knjigu godine.
 
Proza Radoslava Petkovića zastupljena je u brojnim antologijama savremene srpske književnosti na engleskom, francuskom, italijanskom jeziku, a predstavljena je i u okviru tematskih brojeva nemačkih i poljskih časopisa posvećenih srpskoj književnosti.
 
Tokom devedesetih bio je kolumnista "NIN"-a, dnevnog lista "Demokratija", kao i stalni saradnik "Vremena" i "Evropljanina", a više od deset godina bio je redovni kolumnista lista "Blic".
 
Vreme i mesto sahrane Radoslava Petkovića biće naknadno saopšteno.
  • BB

    28.10.2024 13:43
    Saučešće porodici.
  • Moj komentar

    28.10.2024 13:20
    Divan čovek je bio, gospodin, intelektualac starog kova.
    Dok je bio na čelu Zavoda za udžbenike, Zavod je krenuo da se osavremenjuje, štampali su zanimljive naslove vanudžbeničke literature, posebno dečja izdanja…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija