Prosvetari pozvani da na protest u petak povedu i porodice: "Neće nas nahraniti prazna obećanja"

Predsednici sva četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika pozvali su zaposlene u obrazovanju da na protest, zakazan za petak, 1. novembar u Beogradu, dovedu i članove svojih porodica.
Prosvetari pozvani da na protest u petak povedu i porodice: "Neće nas nahraniti prazna obećanja"
Foto: Beta (Milan Ilić)
"Ceo svoj radni vek posvetili smo radu sa decom. Vodimo računa, čuvamo, obrazujemo i vaspitavamo generacije dece koje ova država ima. Godinama smo sa teretom kako da od posla koji radimo izržavamo svoje porodice. Materijalno stradanje nas zaposlenih u obrazovanju u svim kategorijama podrazumeva se već decenijama", piše u pozivu koji su sindikalni lideri uputili kolegama, a koji prenosi list Danas.
 
Oni su poručili da "naše porodice, kao ni nas same neće hraniti lepe reči i prazna, daleka obećanja nadležnih".
Sindikati su pozvali i zaposlene u institucijama, udruženja i javnost da im se pridruže na protestu.
 
Okupljanje je planirano za 11 sati na platou ispred Skupštine Srbije, nakon čega je predviđena šetnja do zgrade Vlade Srbije.
Sindikati traže da početna plata nastavnika bude jednaka prosečnoj republičkoj zaradi od 1. januara 2025, što je predviđeno protokolom koji je sa Vladom potpisan pre godinu dana.
 
Vlada, s druge strane, nudi povećanje zarada od 12 odsto, ali samo nastavnicima, a svim ostalim zaposlenim u obrazovnim ustanovama osam procenata, čemu se sindikati protive.
 
Nova runda pregovora Vlade i predstavnika sindikata zakazana je za sutra, u 13.30 časova.
 
Reprezentativni sindikati obrazovanja najavili su da će od ponedeljka, 4. novembra stupiti u štrajk, skraćenjem časova na 30 minuta. Štrajk su najavili i zaposleni u vrtićima.
  • Podrška

    28.10.2024 16:59
    Potpuna obustava nastave, pa neka prepametni roditelji uče svoju genijalnu decu kod svoje kuće, imaće naaajduže odmore i naaajlakši posao na ceeelome svetu, i uštedeće na privatnim časovima.
    Šta, kako, moraju na posao?
    Pa ne moraju, baš me briga, isto kao njih za nastavnike.
    Svakom po zasluzi.
  • Goran

    28.10.2024 15:53
    Može li neko da odgovori na jednostavno pitanje: kolike su im plate?
  • Džek vrabac

    28.10.2024 14:55
    Mora borba
    Podrška za prosvetne radnike! Samo hrabro

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija