Vlada utvrdila predlog zakona o proglašenju Kosova područjem posebne socijalne zaštite

Vlada Srbije usvojila je predlog zakona o proglašenju Kosova za područje posebne socijalne zaštite, kojim se uređuju uslovi i postupak za ostvarivanje tih prava.
Vlada utvrdila predlog zakona o proglašenju Kosova područjem posebne socijalne zaštite
Foto: 021.rs
Proglašenjem Kosova i Metohije za područje posebne socijalne zaštite, kako navodi Vlada, pruža se finansijska podrška zakonom predviđenim kategorijama stanovništva, sa ciljem njihovog opstanka na toj teritoriji i podstiče očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa sa naglaskom na demografski, ekonomski i kulturni razvoj.
 
"Cilj donošenja ovih zakonskih rešenja jeste podrška nezaposlenima, odnosno starijim od 65 godina koji nisu ostvarili pravo na penziju, kako bi im se obezbedila finsnijska potpora produktivnom životu i otklonile posledice socijalne isključenosti", dodaje se u saopštenju.
 
Članovi Vlade usvojili su i Predlog zakona o organizaciji i nadležnosti pravosudnih organa u procesuiranju krivičnih dela izvršenih na teritoriji Kosova.
 
"Predloženim zakonom predviđeni su adekvatni mehanizmi za povezivanje pravosudnih organa i koncentracije stručnog znanja koje bi, u zavisnosti od svakog konkretnog predmeta, javnom tužilaštvu pružalo jaku potporu ne samo za sprovođenje istrage, odnosno prikupljanje dokaznog materijala za podizanje optužnog akta, već i dalje tokom sudskog postupka, sve do pravosnažnog okončanja", dodaje se u saopštenju.
Predloženim zakonom se, kako navodi Vlada, omogućava specijalizacija sudova koji sude u predmetima za krivična dela izvršena na teritoriji Kosova i koncentracija njihove nadležnosti, kako bi suđenja u tim krivičnim postupcima bila efikasnija i dobila na značaju.
 
"Nova zakonska rešenja predviđaju da su nadležni za postupanje u predmetima za krivična dela u prvom stepenu Više javno tužilaštvo i Viši sud u Beogradu, a za postupanje u drugom stepenu Apelaciono javno tužilaštvo i Apelacioni sud u Beogradu. Takođe, predviđeno je da se u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu obrazuje Posebno odeljenje za krivično gonjenje krivičnih dela koja su izvršena na teritoriji Kosova i Metohije", dodaje se.
  • zztop

    28.10.2024 21:43
    Moraće da im povise socijalu jel odnedavno i struju moraju plaćati al u evrima ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija