Ristić: Tvrdnje o planiranim rudnicima litijuma širom Evrope su manipulacija

Profesor beogradskog Šumarskog fakulteta Ratko Ristić kaže da nigde u Evropi nije planirano kopanje i prerada litijuma u poljoprivednim područjima, poput projekta "Jadar" u Srbiji.
Ristić: Tvrdnje o planiranim rudnicima litijuma širom Evrope su manipulacija
Foto: Screenshot (Youtube/RSE)
On je za Radio televiziju Vojvodine (RTS) kazao i da su "prerada litijuma i formiranje deponija ono što je najopasnije".
 
Diskusije o projektu "Jadar" u Srbiji, u kojima se pominju potencijalni rudnici od Velike Britanije preko Nemačke do lokaliteta u Francuskoj i u Portugalu, ocenio je kao manipulacije.
 
"To je predmet ozbiljnih manipulacija od strane onih koji zagovaraju projekat Jadar", kazao je on.
Naveo je da prvo treba znati da se, od svih lokacija koje je novinarka pomenula, "u Austriji zaista planira kopanja rude sa litijumom ali neće biti prerade".
 
"Ono što se iskopa biće tovareno na železnicu do prve luke i brodovima prevoženo do Saudijske Arabije gde će biti prerada rude i tamo će se formirati deponije", kaže Ristić.
 
Upitan da li smatra da je prerada ono što je ovde najopasnije, on je odgovorio potvrdno: "Prerada i formiranje deponija".
"Ima projakat u Gornjoj Rajni i tu se radi o ekstrakciji litijuma iz podzemnih voda", kazao je.
 
Rekao je da ima i jedan rudnik na granici Češke i Slovačke i da je to stari srednjevekovni rudnik kalaja sa formatiranim podzemnim tunelima.
 
Dodao je da je "pronašao materijale da će tu biti usitnjena ruda i da će se izdvajanje litijuma raditi pomoću nekih specijalnih magneta i da nema hemije".
 
Naveo je da se "u Englesko radi o ekstraciji litijuma zajedno sa rudinijumom i iz podzemnih voda i da tu opet nema hemije".
 
Kazao je da je pominjan i rudnik u Portugalu, te dodao da je bio tamo ali da, kako je naveo, "tu nema nikakvog rudnika".
 
"Imamo samo priču o tome da će se nešto rudariti u naseljenim mestima iz kopnenih rezervi u Evropi a u toku su u Francuskoj protesti protiv plana eksploatacije iz kopnenih rezervi", kazao je Ristić.
  • Zebra

    28.10.2024 22:07
    Neka kopaju i voze sirovi jadarit! Da vidim da li će Austrija ili Francuska dozvoliti eksploataciju kod njih…
  • Boban

    28.10.2024 21:23
    Boban
    Koji bre Rudnici Litijuma u EU! Nema toga niti ce ikada biti jer Srbija je predvidjena da postane Rudarska Kolonija crna i prljava! Nemci da zagade svoju vodu prirodu hranu…to nikada jer nisu oni ludi i korumpirani Srbi koji na sve pristaju za vlast i pare! AV su rekli Kosovo si priznao sada i Litijum te ostani na vlasti i radi sta hoces pustamo te i bices zasticen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija