Inspektorka Ivanjac: Meso na domaćem tržištu bezbedno

Veći pad stočarstva dovodi do sve većeg uvoza mesa, a nije mali broj domaćih farmi koje su se ugasile jer nisu mogle da trče fer trku sa inostranim farmama koje koriste jeftinu GMO stočnu hranu.
Inspektorka Ivanjac: Meso na domaćem tržištu bezbedno
Foto: Pixabay

Takva hrana je kod nas zabranjena.

Ljiljana Ivanjac iz Veterinarske inspekcije kaže za RTS da sve što je na tržištu Republike Srbije je bezbedno, kontrolisano i deklarisano.

I potrošači i stručnjaci se sve češće pitaju da li je uvoz mesa prekomeran, da li je upitnog kvaliteta, da li nam se zamrznuto meso prodaje kao sveže, a uvozno kao domaće.
 
Na pitanje šta jedu građani Srbije, Ivanjac kaže da je na našem tržištu bezbedna hrana proverenog kvaliteta i da inspekcija sprovodi 24-časovni nadzor.
Napominje da nedostaje veći broj inspektora, ali da su svoj rad organizovali i kroz dežurstva i kroz planske i vanredne aktivnosti, koje su posebno pojačane u vreme praznika.
 
"Hrana na našem tržištu je uglavnom domaćeg porekla, ali u ovom momentu te količine nisu dovoljne da zadovolje potrebe nas kao konzumenata i potrebe naše mesne industrije, pa moramo da uvozimo, ali u principu sve što je na tržištu Republike Srbije je bezbedno, kontrolisano i deklarisano", kaže Ivanjac.
 
Na pitanje da li ima razlike u kvalitetu mesa sa domaćih farmi i mesa uvezenog iz država u kojima se životinje hrane GMO hranom, kaže da kvalitativno, bezbednosno i zdravstveno nema razlike i da to dokazuju nizom analiza koje su propisane zakonom.
 
Napominje i to da bezbednost i kvalitet nisu ista stvar. Da je na tržištu sva hrana bezbedna, a da je kvalitet stvar izbora potrošača, i da je najčešće, iako ne i nužno, povezana sa cenom proizvoda.
 
Usklađujemo pravilnik o zamrznutom mesu sa EU
 
Ivanjac kaže da je u teoriji sve moguće, ali da u praksi, na osnovu propisa koji se kontrolišu, zamrznuto meso ne može da završi u prodaji kao sveže. Dodaje da se zamrznuto meso uglavnom uvozi za potrebe prerađivačke industrije.
 
Na pitanje da li građani EU jedu meso boljeg kvaliteta budući da je kod njih dozvoljeno da meso bude zamrznuto do šest meseci, a kod nas do godinu dana, kaže da na kvalitet zamrznutog mesa utiču i način zamrzavanja, i tehnologija, i kvalitet uređaja u kome se to radi.
Napominje da rok trajanja zamrznutog mesa određuje sam proizvođač.
 
"Pravilnik postoji, tačno je to da je kod nas još na snazi taj pravilnik iz 80-ih godina koji kaže da je rok trajanja zamrznutog svinjskog mesa do godinu dana. Međutim, po načinu kontrole bezbednosti hrane koji mi usvajamo, ja kao proizvođač na osnovu moje analize dajem i garantujem za rok trajanja odnosno održivosti mog proizvoda. Radimo na tome i na putu smo do toga da možemo da očekujemo u budućem periodu sve što je potrebno od tehničkih propisa koji će pratiti odmah administraciju i legislativu kao u EU", rekla je Ivanjac za RTS.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Zoran

    08.11.2024 04:35
    Kupio sam svinjsko mleveno neki dan.
    Iako je rok trajanja do 11.11., kada sam otvorio pakovanje meso je bilo smrdelo.
  • milicica

    07.11.2024 14:01
    verujem
    Malo sutra
  • Hm

    07.11.2024 12:48
    Hm
    Da im verujemo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija