Očekuje se poskupljenje mesa

Povećanje cena stočne hrane, koje će dodatno "podgrejati" ovogodišnja jaka suša, neminovno će prouzrokovati poskupljenje mesa, čiji bi "skok" mogao da bude najmanje 20 procenata, najavljuju proizvođači i prerađivači.

Povećanje cena stočne hrane, koje će dodatno "podgrejati" ovogodišnja jaka suša, neminovno će prouzrokovati poskupljenje mesa, čiji bi "skok" mogao da bude najmanje 20 procenata, najavljuju proizvođači i prerađivači.

Podsećajući da je u protekla dva meseca, a naročito u julu cena sojine sačme gotovo udvostručena, a za 20 do 30 odsto su poskupeli kukuruz i druge sirovine za stočnu ishranu, direktor "Matijević agrara" Zoran Matijević izjavio je da to mora dovesti do povećanja cena mesa, "samo je pitanje kada će se ono dogoditi".

Za domaću stočarsku proizvodnju najbolje bi bilo da već sad budu povećanje cene kako bi se zaustavila rasprodaja svinja i goveda i sačuvao stočni fond, istakao je on ocenjujući da bi odlaganje poskupljenja žive mere i mesa za nekoliko meseci bio u krajnjem ishodu "lošiji scenario" za sve.

I predstavnik sremskog Udruženja proizvođača svinja "Graničar" u Kuzminu Vladan Babić smatra da bi cena žive mere tovljenika trebalo da bude povećana sa sadašnjih 190 do 200 dinara na 250 dinara za kilogram, jer je bez te cene veoma teško zasnovati novu proizvodnju. On je rekao da naša zemlja ima uslove za intenzivnu stočarsku proizvodnju ali bi određenim merama trebalo podstaći proizvođače.

  • fantastiko

    04.08.2012 12:42
    Ko je kriv ?
    Pa nisu ljudi sto uzgajaju svinje krivi sto cena hrane skace u nedogled. Pa nisu ni oni ludi da rade na svoju setetu. Cena tovljenika se nije menjala zadnjih tri cetiri meseca, a za to vreme u mesarama je mso 3-4 puta poskupljivalo ne zbog proizvodjaca vec zbog bahatosti preradjivaca !!! Mi prodamo po 180 din/kg a u mesarama je 500din/kg pa razmislite malo ko vas dere i ko vam uzima pare, seljaci ili gospoda iz mesara !
  • novosadjanka

    03.08.2012 19:21
    meso-sunce
    sada ce biti vise onih sto ce gledati u sunce a nece jesti meso,samo da ne bude nestasice sunca
  • пера

    03.08.2012 16:23
    @Anonimus
    А шта да једемо онда? И биљке кад се узберу почињу процес труљења. Немој да млатиш празну сламу, људи већ 200000 година једу месо и наш желудац је еволуирао тако да нам је месо једно од најбитнијих ствари у исхрани и због те еволуције га лако варимо, што није реч о млеку и житарицама које једемо и пијемо само пар хиљада година и наши желуци нису навикли још. Распитај се мало о дијетама на бази те еволуције: http://evolution-diet.com/

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija