Patrijarh: "Homoseksualnost je bolest koju treba lečiti"

Povodom najavljivane Parade ponosa, patrijarh Irinej je u intervjuu za najnoviji NIN rekao da ne osuđuje homoseksualce, već da ih duboko sažaljeva.
Povodom najavljivane Parade ponosa, patrijarh Irinej je u intervjuu za najnoviji NIN rekao da ne osuđuje homoseksualce, već da ih duboko sažaljeva.

"Verovatno je to nešto što je jače od njih. To je devijacija ljudske prirode kakvu ne vidimo nigde u prirodi. Ja mislim da je to bolest i da tim osobama treba pomoći da prevaziđu ovu neprirodnu anomaliju", kaže patrijarh.

Oni dodaje da je veliko pitanje da li se s tom anomalijom čovek rađa, ili, zavisno od uslova života, to postaje, kak kaže, "porok".

"U Bibliji, koja je prihvaćena od mnogih religija sveta, kaže se da ko je takav, on je 'gad pred Gospodom'. Crkva ne osuđuje grešnika, nego greh. Ovaj greh Crkva osuđuje kao greh protiv prve zapovesti Božije date našim praroditeljima, koja glasi: 'Rađajte se i množite se i napunite zemlju'. Šta bi bilo sa čovečanskim rodom kada bi greh postao masovna pojava? Danas, kada je natalitet u strahovitom padu, treba da podržavamo pokret greha??? Ove parade vređaju moral apsolutne većine, ne samo hrišćana već i predstavnika drugih velikih religija i ne treba ih dozvoliti. Poštujem slobodu svakoga, ali slobodu koja ne vodi u anarhiju", kaže Irinej.

Istovremeno, poglavar SPC kaže da osuđuje i nasilje. "Nikakvo nasilje, ma od koga dolazilo, ne može se odobriti. Ako se želi nečemu suprotstaviti, neka to bude bez nasilja. Nisam pristalica nikakvog nasilja u ovom slučaju. Ako su u tome učestvovali neki sveštenici, za to nisu imali blagoslov Crkve. Prema tome, Crkva ne odobrava nasilje. Svakom čoveku data je sloboda i mogućnost da od svoga bića izgradi hram Božiji ili radionicu satane", naveo je prvi čovek SPC.

Inače, istraživanje Brusa Bagemila, kanadskog profesora koji predaje na američkom univerzitetu Kolumbija, pokazalo je da čak 1.500 životinjskih vrsta praktikuje dobrovoljne homoseksualne odnose - od primata do insekata.

  • Abra

    16.09.2022 12:00
    Besmislene su ove hiljadugodisnje rasprave..Ali valjda svaka nova generacija mora da se dotakne....
    Naravno da je gejevima najteze,ako zivis sa cinjenicom kao da si bolestan a u stvari si zdrav,produktvan na poslu,obrazovn i pismen, ,,placas porez, a nemas prava.. Gejevi su oduvek postojali... kako u kojoj civilizaciji..Od starih Grka...Ono sto je najgore kada se pretvori u sodomu i gomoru stanje u drustvu,kojih je takodje oduvek bilo.Praviti licnosti ili poslusnike,
    Vrednosti pravoslavlja kao i svake religije bile su vrednosti po kojima bi bilo lepo ziveti..Neukom i nepismenom ili dapace pismenom narodu u nekom nacionalnom jedinstvu i identitetu treba vodja... Ako zelis potomstvo i zdrave unuke naravno da ti je krivo ako ti je dete gej....Ali da li je GEJ zasnovan samo na seksulanoj vezi..ili su to upravo izgubljena deca,emotivci zeljni ljubavi... Da li iza toga nstoji crna masinerija kontrole radjanja na planeti koja lobira/nije iskljuceno.. Crkva definitivno mora da se pomakne/svaka cast izuzecima - i ide malo u korak sa naukom,dostignucima,odgovara na savremena pitanja mladih, KAZNJAVA svoje pripadnike,a ne po modelu politicara stiti svoje pulene,makar bili i pedofili i nasilnici i sverceri oruzja...Svi se radjamo dobri, samo se manje ili vise razocaravmo u svoje ideale....Istina je izgleda kao i uvek na sredini.U svakom zitu kukolja...I demokratija mora da ime granice ili ode u anarhiju..Ako hoces drzavu,sekularnu,pa moraju imati neka prava...
  • Anoniman

    04.05.2014 21:45
    Moje mišljenje
    Nisu se homoseksualci probudili jednog dana i rešili da budu takvi, tako su rođeni, Bog ih je takvim načinio. A kako je Irinej protiv homoseksualaca, znači protiv Božjeg dela, tj. protiv Boga?
  • lily

    07.10.2012 13:17
    eh koga bi sve trebalo lechiti?
    Patrijarha na primer?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija