Danas bez prvog časa u školama

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji danas će biti održan štrajk upozorenja, u kojem će učestvovati članovi sva četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika.
U osnovnim i srednjim školama u Srbiji danas će biti održan štrajk upozorenja, u kojem će učestvovati članovi sva četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika.

Nastavnici neće držati prvi čas u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni, a sredinom oktobra planirana je potpuna obustava rada u školama i protest u centru Beograda, najavljeno je na konferenciji za novinare Sindikata obrazovanja Srbije, GSPRS "Nezavisnost", Sindikata radnika u prosveti Srbije i Unije sindikata prosvetnih radnika.

"Ne prihvatamo najavljeno smanjenje plata za 10 odsto i tražimo da obrazovanje bude izuzeto. Ako vlada ne odustane, prosečna plata prosvetnih radnika pašće ispod 39.000 dinara, a povećanje cene rada će dovesti do toga da odnos najniže i najviše plate u obrazovanju bude 1:1,75. To nikad nije bilo", rekao je Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije.

On očekuje veliki odziv prosvetara, s obzirom da je u neki od četiri reprezentativna sindikata učlanjeno 75 odsto škola u Srbiji.

Predsednik Unije Dragan Matijević kaže da će naredni protest biti održan sredinom oktobra, odnosno kada parlament bude raspravljao o rebalansu budžeta. Na komentar novinara Danasa da je potpuna obustava rada u škola mimo zakona, koji predviđa samo skraćenje časova, Matijević kaže da će to biti "vid građanske neposlušnosti". On je rekao da će pojedini načelnici školskih uprava i direktori škola vršiti pritisak na zaposlene da odustanu od štrajka i napomenuo da je pretnja oduzimanjem dnevnica nezakonita. Matijević je kazao da će svi izgubljeni časovi biti nadoknađeni i da će to morati da bude plaćeno.

"Naš profesor ima istu platu kao vozač u ministarstvima, sekretarice u policiji i vojsci. Prosvetni radnici su dovedeni na rub egzistencije", rekao je Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Sindikati su razočarani i načinom na koji se radi zakon o platnim razredima, jer će, kako smatraju, konzervirati sadašnje stanje i neće ispraviti nepravde, što su prosvetni radnici očekivali.

  • skokan

    02.10.2014 12:37
    @ ne podržavam
    Koliko smo neobavešteni prošli štrajk prosvetara se odnosio na kvalitet nastave i nastavnih sredstava, uslova izvodjenja nastave i nakaradnog tada novog zakona o obrazovanju. Tada ste opet listom bili protiv tog štrajka, a kao izgovor je bio zahtev za povećanje plata koji je bio na dnu spiska zahteva. Ako smatrate da neko ko zajedno sa vama od vaše dece stvara ljude koji će sutra samostalno da privredjuju svojoj porodici treba da bude na rubu egzistencije onda i dalje podržavajte ovakve vlasti koje rade protiv svog narode (24 godine). Neka uvedu platne razrede za sve budžetske korisnike (kad je kriza onda svi jednako) na svim nivoima.
  • NNunited

    02.10.2014 12:08
    ...
    strajkujemo, ali cemu. naci ce se grupa onih koji su ovde protiv svih pa im ni to nece odgovarati . osnovni postulati jedne zemlje se unistavaju . obrazovanje, zdravstvo i sudstvo. a vama toboze briznim roditeljima je samo stalo do ocena, i da mozete kad dodjete u skolu da nogom otvarate vrata. ne postujete ustanovu u koju dolazite , kao ni ljude koji tamo rade ( cast cestitim ljudima, ali je takvih danas sve manje ).

    neko ce reci da nas treba otpustiti pa zaposliti mlade... pa i ti mladi ce opet izmeti svoj stav, jer razmisljaju, jer su tako uceni... da razmisljaju ! ! !

  • Jaz

    02.10.2014 10:20
    Obrazovanje
    I sutra profesor treba da kaže svojim učenicima: "Učite dece pa ćete kao i ja imati platu 39000". Učenik nije glup pa kad navrši osamnaest, učlani se u stranku i dobije posao gde ne mora ništa da radi, a dobija 100000. Ceo stistem je tako postavljen da nije bitno šta znaš, već koga znaš i u kojoj si stranci. U Srbiji se onaj ko uči smatra budalom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija