U JP "Emisiona tehnika i veze" nameštaju tender vredan 29,5 miliona?

Direktor JP "Emisiona tehnika i veze" Dejan Šmigić, raspisao je tender za ugradnju opreme koja se već ugrađuje.

Direktor JP "Emisiona tehnika i veze" Dejan Šmigić, raspisao je tender za ugradnju opreme koja se već ugrađuje.


Raspisivanju tendera za ugradnju video-nadzora i sistema za dojavu požara u 14 emisionih stanica širom Srbije, gde Ministarstvo telekomunikacija već ugrađuje istu, plaćenu opremu, prethodila je sporna nabavka izrade "Elaborata sistema tehničke zaštite za Avalski toranj i sve ostale lokacije predajnika", piše Blic.

Zvanično, "Emisiona tehnika" ovaj posao pokreće 1. aprila, a ugovor sa firmom "Vip sekjuriti" sklopljen je četiri dana ranije - 28. marta. Potpuno nezakonito, isplaćeno im je 420.000 dinara. U elaboratu je navedeno da za video-nadzor i sistem za dojavu požara u 14 emisionih stanica širom Srbije preduzeće mora da izdvoji 29,5 miliona dinara. Ovaj trošak je direktor Dejan Šmigić predvideo u planu poslovanja za 2014, iako isti posao već radi Ministarstvo.

Nadzorni odbor "Emisione tehnike" reagovao je na nepravilnosti i od "Vip sekjuritija" zatražio 23. septembra odgovore na pitanja kako su došli do ovakvih zaključaka. U prvom odgovoru "Vip sekjuriti" navodi da su elaborat uradili na osnovu stanja, da nema projekata i da su uočili nedostatke.

U šestom odgovoru, ipak, "Vip sekjuriti" navodi da su koristili projekte koji su im dati, čime su protivrečni. - "Vip sekjuriti" nikada nije bio ni na jednoj emisionoj stanici u Srbiji i oni planiraju posao vredan 250.000 evra. Na osnovu njihovog elaborata sačinjena je konkursna dokumentacija za tender - objašnjava izvor iz ovog javnog preduzeća.

Uprkos svim nepravilnostima u elaboratu, "Emisiona tehnika i veze" 7. avgusta raspisuje nabavku od 29,5 miliona dinara. - U tenderskoj komisiji nema nijednog inženjera ili tehničara sa licencom, već su svi iz administracije. Svi članovi komisije su iz službe Tanje Krasojević, pomoćnice Dejana Šmigića - dodaje izvor Blica.

Samo za Avalski toranj predviđena je ugradnja čak 48 kamera, iako je 2010. ugrađena najsavremenija oprema i 18 kamera.

Dejan Šmigić priznaje da elaborat na osnovu kog je raspisan tender "nije čitao, već ga samo pregledao". - Šta je tu sporno? Plaćen je i to ćemo uraditi. Tender je raspisan, pa šta? - kazao je direktor Šmigić, koji je ranije radio u Parking servisu, ali je dobio otkaz zbog sumnjivog uvoza automobila.

Firma "Vip sekjuriti" je u tenderu navela i detaljnu specifikaciju opreme koja bi trebalo da bude ugrađena. Kao potreban, naveden je model kamere čiji je distributer samo jedno preduzeće - "Makina grup". U "Vip sekjuritiju" nisu odgovarali na pozive Blica.

  • C

    04.10.2014 19:53
    A ciji kadar su Smigic i Krasojevic?
  • 04.10.2014 18:50
    JP Emisiona tehnika PREKO veze!

    Napredno, napredno ...
  • nslala

    04.10.2014 17:33
    Treba pitati onoga koji ga je predložio(Rasim Ljajić)/postavio(Vlada?) da li stoji i dalje iza ovog čoveka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija