Naprednjaci istiskuju socijaliste iz EPS-a

Smena celog Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije na čelu sa njegovim predsednikom Acom Markovićem, kako tvrde upućeni, predstavlja uvertiru za privatizaciju EPS-a.

Republička vlada smenila je Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije na čelu sa njegovim predsednikom Acom Markovićem.

Za novog predsednika postavljen je Branko Kovačević, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. U sastav novog Nadzornog odbora ušli su Branislav Marković, Aleksandar Gajić, Dejan Popović i Aleksandar Trifunović, koji je jedini preostao iz starog saziva tog tela. Bez funkcija u NO EPS-a ostali su, pored Markovića, i dosadašnji članovi Dejan Trifunović i Aleksandar Jokić.

Kako saznaje Danas, razlog za smenu Ace Markovića, kadra Socijalističke partije Srbije, jeste to što ima potpuno drugačije poglede na poslovnu politiku preduzeća od generalnog direktora Aleksandra Obradovića. Inače, sukob na relaciji Obradović - Marković tinja već duže vreme. Marković je naime veliki protivnik razbijanja EPS-a i zato je "trn u oku" zastupnicima ideje da ta kompanija treba da bude privatizovana.

Stoga, tvrde upućeni, smena Markovića predstavlja uvertiru za privatizaciju EPS-a. Neslaganja Markovića i Obradovića o tome kakva budućnost EPS-a treba da bude, datiraju još iz perioda dok je ovaj drugi obavljao funkciju v.d. direktora EPS-a. U međuvremenu, Aleksandar Obradović, kadar Srpske napredne stranke, na konkursu je izabran za generalnog direktora preduzeća. Obradovićevom odlukom Marković je tada premešten iz veće u manju kancelariju, dok je stručna služba koja je radila za njega rasformirana.

Poslovodstvo EPS-a je tada demantovalo da postoji sukob između Markovića i Obradovića. Preseljenje u Balkansku 13 je objašnjeno "boljom koordinacijom rada poslovodstva i Nadzornog odbora" i konstatacijom da se Obradovićeva kancelarija nalazi u istoj zgradi. - U cilju planirane reorganizacije mesta sedenja u celom sistemu EPS-a, predsednik Nadzornog odbora zadržao je sva prava koja mu po zakonu i Statutu preduzeća pripadaju. Međutim, zbog racionalizacije prostora i troškova, Markoviću su uskraćene privilegije poput tri kancelarije, dva službena automobila, platne kartice i ostalog na šta po svojoj funkciji nema pravo - objašnjeno je tom prilikom u Elektroprivredi Srbije.

  • aca

    21.11.2014 17:53
    Nema ovo veze sa mozgom, svi koji ne obavljaju svoju funkciju kako treba teba da budu smenjeni, to nema veze sa potiskivanjem, a ruku na srce SPS-ovci se nisu bas nešto pokazali u dobrom svetlu ni u jednom preduzeću koje su dobili
  • Deki

    21.11.2014 13:33
    Ko je sad izdajnik? Ko sad radi za interese stranih kompanija? Lajao je na DSovce a sada radi iste i još gore stvari. Koliko se ugradjujete za prodaju EPS? PTT?
  • Ovako

    21.11.2014 12:40
    ne može
    Ovo je praksa u Srbiji da tela poput Upravnog I Nadzornog odbora treba da budu samo nemi posmatrači u odnosu na direktore I njihove odluke, umesto kontrole koju treba da spreovode nad istim.

    Ako ovakvu politiku sprovodi vlast na čelu sa SNS-om onda treba da ukinu Upravne I nadzorne odbore jer očigledno im je zabranjeno da vrše kontrolu koja im je osnovna delatnost.

    Ista stvar je I na lokalu, slušaju I rade kako im direktori preduzeća I ustanova nalože, ukoliko se raspitate ko su ustvari članovi Upravnih I Nadzornih odbora u Novom Sadu samo biste se nasmejali, nesvršeni studenti, osobe koje nemaju odgovarajuće obrazovanje za konkretno preduzeće ili ustanovu - SRAMOTA

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija