Da li je Vendi mesto u udžbeniku?

Oštru polemiku u javnosti izazvala je fotografija pevačice Vesne Vukelić Vendi u udžbeniku sociologije.

Visoka, narodna, popularna, masovna kultura, sve to ilustrovano je Mona Lizom, Škotima u kiltovima, pop art-om i Vendi - u jednom od tri udžbenika sociologije koji se koriste u srednjim školama.

Srednjoškolci smatraju da bi i neke druge ličnosti mogle da predstave masovnu kulturu, poput repera Marka Šelića Marčela. "Srednja škola treba da služi da nešto naučimo i prvo steknemo kulturu i opšte obrazovanje, a mislim da Vendi sigurno nije obeležje kulture", kaže jedan srednjškolac.

Savremen, bez opštih mesta i suvoparnih lekcija, tako udžbenik opisuje njegov autor, sociolog Vladimir Vuletić. Kada je birao ilustracije, kaže, nije znao ko je pevačica. Odabrana je nasumično kao osoba koja radi svoj posao. Vuletić ističe da se pevačica sa slike kreće u sferi masovne kulture.

"Ja na ovoj fotografiji zaista ne vidim ništa što bi moglo da izazove puritansku javnost. Ako govorimo o nekom širem sociološkom smislu, ono što je problem jeste što pažnju javnosti privlače ovakve fotografije, a ne privlače neke druge ilustracije koje nas okružuju, poput narkomanije, siromaštva, nasilja nad decom", napominje Vuletić.

Da na probleme poput narkomanije i nasilja treba obratiti više pažnje, za roditelje nije sporno. Ipak, misle da sve što ulazi u udžbenike treba strože kontrolisati i nemaju dilemu da je odabir fotografije koja je izazvala najviše polemike mogao biti adekvatniji. "Ako je u redu da se obradi i ova neka druga strana naše masovne kulture, to je moglo da se uradi na neki adekvatniji način i da se opiše detaljnije kontekst u kome stoji", ocenjuje za RTS Dragana Soćanin iz Udruženja "Roditelj".

To je namerno izbegnuto, tvrdi autor i dodaje da učenike treba navesti da sami procene šta je dobro, a šta loše. "Ideja je da decu na neki način usmerimo da analiziraju, da se suočavaju i da ih rešavaju, a ne da ih učimo da bubaju", naglašava Vuletić. Prema njegovim rečima, sakrivanje činjenica iz sveta u kome živimo, neće pomoći boljem razumevanju stvari i neće taj svet učiniti boljim.

"Jedna od poruka može biti da li je potrebno ugledati se na takvu ličnost. Ukoliko je kritički predstavljena i analizirana, onda je sasvim u redu da se i takva fotografija i takva ličnost, koja je pre svega starleta, nađe u udžbeniku", kaže kulturolog Maja Vukadinović. Kako ocenjuje Vukadinovićeva, i o starletama kao kulturnom fenomenu treba da bude reči u jednom udžbeniku sociologije, jer to i jeste kulturološki i sociološki fenomen.

  • 21.11.2014 17:42
    Sociologija je predmet koji se predaje u četvrtom razredu srednje škole, koliko znam. Oni su do tada vrlo svesni toga gde žive, a pristup intenetu im je omogućio da nikada lakše dođu do svakakvih neprikladnih stvari.

    Ne razumem to zdušno ocenjivanje slike koja daje savršen primer masovne kulture. Ne razumem taj puritanski stav da užbenik iz nauke koja se bavi ljudskim društvom ne sme da postavi neku sliku iako ilustruje savršeno određenu pojavu u društvu pod izgovorom da to ne sme u užbenik.

    Mislim da potcenjujete decu i mislim da slika vrlo jasno stavlja određene pojave u negativan kontekst. Ovo nije udžbenik za decu, već starije tinejdžere koji uskoro mogu da glasaju.

    Zasšto se ne diže glas protiv golih žena koje uz neke debilne rečenice krase skoro svake naše dnevne novine? Na tim slikama degradiraju se žene, ali to je ok. Ali slika Vendi u udžbeniku KRAJ SVETA!
  • 21.11.2014 15:51
    @Srednji Vek
    Navedi mi "modernu" "civilizovanu" državu, a ja ću ti naći u njoj deset puta gore primere od Vendi.
  • 21.11.2014 15:37
    Aзбука
    A - aвион

    Б - брод

    В - Венди

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija