"Dunav osiguranje" kreditiralo Perčevića

Veze Gorana Perčevića, uhapšenog vlasnika "Interkomerca" i još sedam zavisnih preduzeća, dopiru do velikih državnih preduzeća poput "Dunav osiguranja" koje je kupovalo vrednosne papire i tako ga kreditiralo, iako je znalo da do novca nikada neće doći, pišu Novosti.

Veze Gorana Perčevića, uhapšenog vlasnika "Interkomerca" i još sedam zavisnih preduzeća, dopiru do velikih državnih preduzeća poput "Dunav osiguranja" koje je kupovalo vrednosne papire i tako ga kreditiralo, iako je znalo da do novca nikada neće doći, pišu Novosti.

Perčevićeve firme, pre svih "Interkomerc" i "Koteks", izdavale su vrednosne papire i tako dolazile do "svežeg" novca, prihvatajući obavezu da će, kada dođe rok dospeća, "Dunav osiguranju" platiti s kamatom. Tako je "Dunav osiguranje", piše list, kupilo prošle godine vrednosne papire (obveznice) "Interkomerca" u vrednosti od 194 miliona dinara s kamatom od devet odsto i "Koteksa" u vrednosti od 149 miliona dinara sa istom kamatom, ali i drugih firmi domaćih tajkuna.

"'Interkomerc' i 'Koteks' su svoje obveznice 'Dunav-u' prodavali u više navrata, u ukupnoj vrednosti od 343 miliona dinara (stanje na dan 31.12.2013.). Čak je i sama služba za plasman i investicije 'Dunav osiguranja' obavestila svoju Upravu da su 'probili' zakonski limit maksimalne količine novca koju smeju da ulože u hartije od vrednosti Perčevićevih preduzeća", prenosi list. Pravilo nalaže da ne sme da se pređe granica od jedan odsto od visine tehničkih rezervi između ostalih služe za isplatu štete, a što je u slučaju Perčevićevih preduzeća, dostiglo 1,79 odsto tih rezervi.

Zbog nemogućnosti naplate emitovanih obveznica preduzeća, a pošto su preduzeća bila nelikvidna i njihovi računi u blokadi, "Dunav osiguranje" je aktiviralo menice preko banaka i pokrenulo postupak aktiviranja hipoteka i zaloga nad pokretnim stvarima. "Dunav osiguranje" je istovremeno otpisalo neke dospele (nenaplaćene) obveznice "Interkomerca", "Koteksa" i drugih takvih preduzeća u ukupnom iznosu od 720,3 miliona dinara. Na taj način "Dunav osiguranje" je, praktično, svesno kreditirao uz navodnu kamatu neka preduzeća iako je znao da do novca nikada neće doći.

  • sve po starom

    21.11.2014 20:29
    pitanje
    Ima li i jedna firma u Srbiji u kojoj su kadrovali sps-ovci unazad dve decenije da je nije upropastena, pokradena ili u bankrotu?

    No comment!
  • goran

    21.11.2014 19:27
    komentar
    Neznam samo zasto je on sad tema razmatranja. SPS, pa cudi me sta li je pogresio kada ga pojedini na vlasti zaboravise a bio im je nekada glavni saradnik.
  • Deko

    21.11.2014 13:45
    A nama skuplja osiguranja auta za 40%
    Pa naravno da je ovaj SPS tajkun(lopov) finansirao SPS i naravno da je Dačić to znao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija