Okupili se da čitaju prozu pa dobili prekršajnu prijavu

Zbog društvenog aktivizma Milana Cekovića, lokalna vlast našla je način kako da iskali bes zbog njegovih akcija.
Sve češće građani uzimaju u svoje ruke poslove koje gradske vlasti i lokalne samouprave po zakonu treba da rade jer su od strane poreskih obveznika i plaćene, ali neretko se desi da ti pojedinci umesto da budu nagrađeni za svoje akcije bivaju kažnjeni.

To se desilo i Milanu Cekoviću iz Kostolca koji se sa aktivistima uz svog udruženja građana "Buđenje", koje se bavi socijalnom politikom mladih i njihovim položajem, okupio u obližnjem kostolačkom parku i zbog toga "popio" prekršajnu prijavu.

"Ideja je bila da napravimo performans "Ne radim - učim" kako bismo skrenuli pažnju na nezaposlenost mladih u Kostolcu. Prosto bismo seli u park i čitali poeziju i prozu. Kada smo se sa 24 aktivista okupili u parku da prodiskutujemo kako bismo to organizovali, prišla nam je policija i rekla kako moramo da se raziđemo jer nismo prijavili skup. Meni je sve to bilo smešno, pogotovo što naše udruženje uvek sve skupove prijavljuje, ali ovo nije bio skup te vrste", priča za 021 Ceković i ističe kako sumnja da je reč o sabotaži koja potiče iz političkih krugova, odnosno onih kojima nije u interesu da jedna nevladina organizacija ukazuje na propuste lokalnih vlasti.

Milanu je nedavno stigla i zvanična prekršajna prijava i proces je u toku.

"Smatram da je ovo toliko besmisleno i u meni živi želja da budem kažnjen, pa da kaznu ne platim i da doživim privođenje i time potvrdim hipotezu da živim u besmislenoj ''državi'', u kojoj pre svega sa ovakvima kao ja treba ta groteska od države da se obračuna", kaže on.

Protesti kostolačke omladine sa ciljem da se pošalje poruka da je sve veći broj mladih nezaposlen počeli su u martu, a u lokal-patriotskim akcijama društvene odgovornosti mladi su očistili lokalnu plažu i park, dobrovoljno dali krv pod motom "mi ne tražimo neradne, već radne dane", organizovali kabaretsko veče pod nazivom "Tamo daleko - Apsurdistan" i koncert. Organizovali su i performans u kom su ukazali da lokalna vlast ne radi dovoljno na razvoju grada.

Ovo nije usamljen slučaj kad aktivisti društveno odgovornih akcija na kraju bivaju prepoznati kao prekršioci zakona. Situacija gde građani za nula dinara urade nešto što bi vlasti trebalo da rade sa parama poreskih obveznika, dovodi do toga da se društveni aktivizam pretvara u lokalni terorizam.

Svima je dobro poznat slučaj aktiviste iz Beograda, studenta šumarstva Filipa Vukše, koji je ove godine dobio kaznu od 60.000 dinara za prekršajnu prijavu zbog svoje akcije saniranja dva autobuska stajališta u Ustaničkoj ulici u Beogradu.

Filip, koji je od 2007. godine do danas podneo 11.000 prijava protiv gradskih vlasti, za 021 priznaje da se mladi ljudi kažnjavaju zato što rade posao koji su gradske uprave trebale da rade. On kaže da se ipak pored sve apatije građana kritična masa onih koji su se aktivirali povećala.

"Cela priča je počela sa ovim stajalištima koja su renovirana još u maju. Ona nisu renovirana da bi dospela u medije, ali je promocija na Fejsbuku krenula kada nam je naplaćena kazna od 60.000 dinara zato što smo ih uredili. Gradske vlasti su tu pokazale kakve su, jer nisu kaznile one koji su plaćeni to da rade, već su kaznili one koji su nešto pozitivno uradili", priča Filip za 021.

Članovi Filipovog udruženja su na ta dva stajališta istakli red vožnje i mape gradskog prevoza a istakli su i grb grada, što propisuje zakon postojeće direkcije za javni prevoz. "Prekršajnu prijavu su nam napisali jer smo navodno zloupotrebili grb Beograda i zbog toga što im naša akcija liči na reklamu za naše udruženje", kaže on.  

I pored svih opstrukcija građani se i dalje aktiviraju. Mladi umetnici su nedavno preuzeli bioskop Zvezda u Beogradu, biciklisti su sami popravili deo Pančevačkog mosta u Beogradu, jer gradske vlasti to nisu htele da urade. I tu se postavlja pitanje nedostatka odgovornosti i nedostatka legitimiteta vlasti, jer se nameće zaključak da građani više ništa ne očekuju od vlasti već sve češće sami uzimaju stvar u svoje ruke. (Gordana Ćosić - gocacosic@021.rs)

  • Alexa

    04.12.2014 08:26
    ocekivanja?
    Pa zaista, sta gradjani mogu da ocekuju od kamarile koja nije bila u stanju da zavrsi skole kad im je bilo vreme, neg sad placaju bezvredne papire na megatrendovima?!
    Treba postaviti pitanje, ako nisu dovoljno odgovorni bili prema sebi, otkad su punoletni, jel, ako nisu shvatili koliko je obrazovanje vazno za njih same, kako ocekivati da budu odgovorni prema nekom drugome?
    Jezivo
  • NS

    04.12.2014 07:06
    Da su se lepo predstavili kao Obraz, Dveri, ... niko ih ne bi dirao. Ovako - nešto konstruktivno - čekaj, šta znači konstruktivno, pa toga nema u politikantskom rečniku.
  • 03.12.2014 19:06
    @ Милан - Стање у граду
    Meni se bas svidja stanje oko Socijalnog. Nema guzve, truba, udesa, previse bucnog GSPa, kao da sam se preselio u neki mirniji kraj. Mir i tisina a centar

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija