Advokat kažnjen zbog nedolaska na suđenje

Viši sud u Pančevu kaznio je advokata Marka Nikolića sa 10.000 dinara zbog nedolaska na početak suđenja optuženom za trgovinu narkoticima.
Viši sud u Pančevu kaznio je advokata Marka Nikolića sa 10.000 dinara zbog nedolaska na početak suđenja optuženom za trgovinu narkoticima.

On je u tom slučaju angažovan kao branilac po službenoj dužnosti.

Ovo je prva novčana kazna, od početka protesta advokata, koju je izrekao neki sud u Srbiji braniocu koji nije došao na suđenje, iako je uredno obavestio sud podneskom o razlozima svog izostanka.

Sud je u rešenju, koje je Nikolić objavio na sajtu protest advokata, obrazložio pored ostalog svojom obavezom da sprovodi odredbe Zakonika o krivičnom postupku, kojima se okrivljenima garantuje hitnost postupka kada se nalaze u pritvoru.

Advokat Nikolić je 31. avgusta rešenjem tog suda imenovan za branioca po službenoj dužnosti okrivljenom Radomiru Radomiroviću, a protest advokata sa obustavom rada počeo je 17. septembra. On smatra da je tim rešenjem "sud prekršio zakon, ne priznajući odluku Advokatske komore Srbije, imajući u vidu da je advokatura ustavna kategorija".

AKS je donela upustvo za rad tokom protesta, kojim je advokatima zabranjeno da postupaju pred državnim organima, policijom, tužilaštvima i sudovima, osim u situacijama vezanim za rokove.

  • ALISA U ZEMLJI ČUDA

    03.12.2014 22:13
    ADVOKAT KAŽNJEN ZBOG NEDOLASKA NA ROČIŠTE
    Najsmešnije je što advokata koji je postavljen za branioca po službenoj dužnosti država plaća sa zakašnjenjem preko tri godine,a nakon PRESUDJENJA ,bez kamate naravno, a za nedolazak kažnjava ga sudija koja prima redovnu mesečnu platu i to smatra normalnim
  • Adv

    03.12.2014 19:30
    sudije
    Nećete nas uplašiti, advokati su u pravu!
  • 03.12.2014 19:16
    Ko je u pravu
    Nisam ni u jednom važećem propisu video da sud kao državni organ mora da poštuje odluke nekog udruženja ili organizacije koja nije u sklopu državne uprave odnosno nije organ vlasti.S te strane sud nema obavezu da poštuje akte tih organizacija.Advokatska komora je inače jedna vrsta cehovskog udruženja a ne državni organ.Tačno je da je Ustavom garantovana nezavisnost advokature ali iz te nezavisnosti ne proizilazi i nadređenost komorskih odluka Zakonima koji regulišu sudske postupke.Inače podržavam protest advokata iz principijelnih razloga jer vlast ne može da advokaturu tretira na ponižavajući način kako to sada čini.Advokatura jeste ipak jedan od stubova pravde i vladavine prava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija