Mladi u Srbiji apolitični

Samo 20 odsto mladih u Srbiji je društveno i politički aktivno, kažu stručnjaci.
Samo 20 odsto mladih u Srbiji je društveno i politički aktivno, kažu stručnjaci.

Posledica te apolitičnosti je to što mladima nema ko da predstavi koncept politike kao skupa društvenih pitanja, smatraju stručnjaci i poručuju da politička aktivnost nije samo učlanjivanje u političke stranke.

Koordinator Lokalne kancelarije za mlade iz Pirota Miloš Čolić je učestvujući u panel diskusiji na temu "Izgubljena generacija? Problemi mladih da učestvuju u srpskom društvu", je rekao da je glavni uzrok apolitičnosti diskriminacija na osnovu uzrasta.

Sa njim je saglasna programska asistentkinja Jedinice za prevenciju nasilja, Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja Gordana Medenica. "Apatija je možda posledica toga što mlade niko ništa ne pita", rekla je Medenica i dodala da je problem u sistemu, koji je nefleksibilan na stavove mladih.

Član organizacije "Ministarstvo prosvete" Dobrica Veselinović smatra da u civilnom sektoru "ljudi dobijaju nešto čime će da se bave, a ne iniciraju sami te ideje", što ukazuje na nedostatak ideološkog ubeđenja. "Ako pogledate navijačke grupe i desničarske organizacije, oni sve rade iz ideološkog ubeđenja, što fali onima koji imaju više levičarski stav", istakao je Veselinović.

Po rečima šefa odseka za saradnju sa Kancelarijom za mlade i udruženjima, Ministarstva omladine i sporta Zorice Labudović situacija se, ipak, promenila u odnosu na 2007. godinu, kada je samo dva odsto mladih bilo aktivno. Ona je najavila da je će to ministarstvo izraditi nove strategije za mlade, u cilju jačanja kapaciteta udruženja za mlade i podsticanja pravnog sistema na aktivizam mladih.

"Nije dovoljan samo rad Ministarstva omladine i sporta, već je potrebno da se uključe svi, pogotovo škola, gde oni provode najviše vremena", podvukla je ona.

Na panel diskusiji govorile su i predsednica Organizacije za promociju aktivizma Tatjana Nikolić i članica Upravnog odbora Centra za prava deteta Marija Petrović, koje problem vide u neadekvatnom radu institucija i lošoj komunikaciji medija sa mladima. One su poručile da mladi treba aktivno da menjaju sistem u skladu sa svojim željama i interesima.

  • BOTina

    05.12.2014 10:47
    Evo ja na primer nisam apolitičan.
  • 05.12.2014 09:00
    Pa politikom se bave jedino iz interesa. Ko je jos lud da se bavi politikom jer smatra da moze doprineti zajednici? Takvi bivaju ismejani, a cesto zavrse kao zrtvena jagnjad onih prvih. Da ne pominjemo da nemaju sanse za napredak, ako nemaju tatu politicara ili neku drugu deeeebeeeeelu vezu. Samo pogledajte ko je na vlasti sada, sve sami kumovi i rodjaci...
  • Pera

    05.12.2014 09:00
    I
    I apatični!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija