Zbog ulaska u EU menjaćemo Ustav

Ustav Srbije u narednih nekoliko godina moraće da se promeni zbog pristupa Srbije Evropskoj uniji, kao što su morale i sve ostale zemlje koje su postale deo EU.

Ustav Srbije u narednih nekoliko godina moraće da se promeni zbog pristupa Srbije Evropskoj uniji, kao što su morale i sve ostale zemlje koje su postale deo EU.

Stručnjaci ocenjuju da se u najvišem pravnom aktu najpre mora prepoznati da su dokumenti EU iznad propisa Srbije, a da će tokom procesa pregovora biti utvrđeno koji se to još detalji moraju menjati, među kojima je, na primer, nezavisnost pravosuđa i izbor sudija.

Sigurno je da će i preambula o Kosovu morati da bude deo ustavnih promena, ali predstavnici srpske vlasti to u ovom trenutku ne pominju.

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović ističe da su izmene Ustava usled prijema država u članstvo EU posledica pre svega pravnih prilagođavanja. Prema njenim rečima, na nivou EU se donose brojne odluke koje države i pojedinci moraju poštovati u odnosu na hijerarhiju pravnih normi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija