Pet godina crtamo projekat gasovoda ka Bugarskoj

Ministar energetike Aleksandar Antić najavio je juče da je "u toku" izrada projektne dokumentacije za izgradnju gasne interkonekcije s Bugarskom, dodajući sebe na petogodišnju listu najavljivača "gasne konekcije od strateškog značaja".
Ministar energetike Aleksandar Antić najavio je juče da je "u toku" izrada projektne dokumentacije za izgradnju gasne interkonekcije s Bugarskom, dodajući sebe na petogodišnju listu najavljivača "gasne konekcije od strateškog značaja".

Naime, srpski ministri su već pet puta, po jednom za svaku od prethodnih godina, najavljivali upravo ovu gasnu trasu kao vid obezbeđenja Srbije u pogledu energetske stabilnosti.

Naravno, od 2009. godine do danas stiglo se samo do još jedne najave, iako su u međuvremenu tim povodom čak i potpisivani ugovori s bugarskim zvaničnicima. Najdalje je otišao tadašnji premijer a sadašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je 1. oktobra 2012. godine čak najavio da će u 2013. početi i "radovi na izgradnji" gasne infrastrukture između Srbije i Bugarske, koja bi kretala iz Niša preko Dimitrovgrada ka Sofiji. I EU, koja se busala u prsa od pomoći našoj zemlji, a što ovih dana srdačno ponavlja šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport, ostala je manje-više na rečima.

Jer dok je za Bugarsku kao članicu EU najavila da će snositi troškove izgradnje gasne konekcije, Srbiji je obećano "darežljivih" 10 miliona evra. Da je Srbija odavno mogla da izgradi gasnu paralelu, napominje i Saša Đogović, direktor Instituta za tržišna istraživanja.

"Čak i da je Južni tok ostao kao izvesnost, alternativa za snabdevanje gasom, u ovom slučaju interkonekcija s Bugarima, svakako je bila potrebna. Razlozi zašto to nije urađeno prethodnih godina su, naravno, finansijske prirode, ali pre svega i odsustvo strateškog vođenja energetske politike u zemlji. No hajde da sada krenemo od toga, konačno, da od Južnog toka nema ništa i da se preduzmu ozbiljni koraci kako bi se zemlja dovela u stanje energetske bezbednosti", ukazuje on.

Decembra 2009. godine tadašnji državni sekretar u Ministarstvu energetike Dušan Mrakić rekao je da Srbija nije propustila nikakvu šansu da se poveže na magistralni gasovod u Bugarskoj i da će nastojati da obezbedi snabdevanje gasom i iz drugih pravaca, "kako bi izbegla potpunu zavisnost od ruskog gasa", piše Kurir.

Marta 2010. godine su Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić i ministar za ekonomiju, energetiku i turizam Bugarske Trajčo Trajkov potpisali u Briselu ugovor o izgradnji gasne interkonekcije između ove dve države. Škundrić je tada poručio da je sporazum deo "nacionalnog plana gasifikacije Srbije".

Novembra 2011. godine je direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović zaključio da najavljena gasna konekcija između Srbije i Bugarske nije isplativa, ni povoljna za našu zemlju.

Oktobra naredne, 2012. godine je tadašnji premijer Ivica Dačic izjavio da bi 2013. godine trebalo da počnu radovi na izgradnji gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, posle razgovora sa direktorom Direktorata za energetiku Evropske komisije Fabriciom Barbacom.

Krajem prošle godine je ministarka energetike Zorana Mihajlović naglasila da je vizija energetskog sektora Srbije da iskoristi geografski položaj i da postane tranzitni koridor za energiju i energente. "Ona je podsetila da se očekuje početak izgradnje gasovoda Južni tok i ukazala na značaj gasne konekcije Srbije sa Bugarskom", objavile su oktobra 2013. godine novinske agencije.

  • loshmi

    07.12.2014 13:17
    Ovakve bestragije nema nadaleko .
  • pera

    07.12.2014 13:16
    Uobicajena vest za Megatrend drzavu .
  • nnnnnn

    07.12.2014 11:54
    ne mogu da verujem...koga i zasto lazete...bavite se maglom dok se mi za velike pare smrzavamo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija