Za silovatelje kazne preblage zbog pogrešnog zakona

Srbija zbog sporosti Ministarstva pravde još nema definiciju silovanja, praćenja i uznemiravanja usklađenu sa EU, niti su zaštićene žrtve i njihova prava.

Srbija zbog sporosti Ministarstva pravde još nema definiciju silovanja, praćenja i uznemiravanja usklađenu sa EU, niti su zaštićene žrtve i njihova prava.

Parlament je pre godinu dana, 31. oktobra ratifikovao Konvenciju Saveta Evrope, što je bio osnov za Ministarstvo da uskladi odredbe koje su već mogle da budu na razmatranju pred Skupštinom.

Primera radi, danas u Srbiji napastvovane žene ne uspevaju da dokažu da su silovane i gube pred sudovima s obrazloženjem da nisu pružale otpor. Njihovi navodi da su od straha bile paralisane nije dovoljan. Izmenama bi se omogućilo kažnjavanje napasnika, ne samo kada upotrebe silu, već je silovanje svaki čin koji je izvršen bez saglasnosti druge osobe.

Na pitanje zašto odredbe Krivičnog zakona nisu do sada usklađene, u Ministarstvu pravde navode da je razlog u procesu pregovora sa EU, izveštaju Evropske komisije i procesu skrininga koji još nije okončan u svim poglavljima.

"Uzimajući u obzir Akcioni plan za pregovore o poglavlju 23, navedene izmene biće sprovedene krajem 2015. i početkom 2016. godine, što se čini uz saglasnost Evropske komisije - navode u Ministarstvu. Međutim, stručnjaci tvrde da stvari ne stoje tako. Pravnica Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra kaže za Blic da za izmene KZ nije potrebna vrsta saglasnosti koju navodi Ministarstvo.

"Za izmene krivičnih zakona u skladu s Konvencijom Saveta Evrope nije potrebna nikakva saglasnost Evropske komisije, niti je potrebno da se čeka sa izveštajima o skriningu za ostala poglavlja", poručuje Macanović. Ona dodaje da je najavljeni termin za izmene "veoma daleko".

Iako političari kažu "nasilje nad ženama je najozbiljniji oblik kršenja ljudskih prava", to ostaje uglavnom na porukama. Neverovatno je da u Srbiji ne postoji ni jedinstvena administrativna evidencija o nasilju prema ženama i nasilju u porodici.

  • 08.12.2014 15:11
    beban
    imam dve cerke ne dao bog da im se nesto desi licno bih ubio manijaka snimio bi i snimak prikazivao javno za primer ostalima
  • 08.12.2014 12:04
    Nota bene
    Suština modernog prava je da kazna, pre svega, predstavlja nadoknadu društva prema žrtvi (pravda), pa tek onda zaštitu zajednice (izolacija počinilaca), pa korektivni akt (kazneno - popravni momenat)... Tim redom.
  • eeeeeeeeeeee

    08.12.2014 06:29
    opsssssssssss
    lako je ne jace od sebe gnjavati.............BOLEST DANJASNJICE

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija