Kirbi: Srbija treba da bude u Evropi

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je za Danas da je sa premijerom Vučićem dosta razgovarao, pored ostalog o tome "gde Srbija treba da bude".

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je za Danas da je sa premijerom Vučićem dosta razgovarao, pored ostalog o tome "gde Srbija treba da bude".

"Naravno, u Evropskoj uniji. Iz mnogo razloga. Vi u Srbiji pričate o beloj kugi, mislim da je to zbog nepoverenja u budućnost i ako Vučić uspe da povrati veru, biće dobro", rekao je Kirbi i istakao da Srbija treba da bude u Evropi. Povodom različitih izjava srpskih zvaničnika u vezi s putem Srbije u EU i kosovskim pitanjem, Kirbi je rekao "Amerika nije u EU".

"Ali nedugo pošto sam došao ovde, tadašnja državna sekretarka Hilari Klinton i Ketrin Ešton takođe su došle u Beograd i razgovarale sa predsednikom Nikolićem i tada premijerom Dačićem o normalizaciji odnosa sa Kosovom, a ne o priznavanju", podsetio je Kirbi. Kako je rekao, "nisam primetio da su se politike SAD i EU u tom kontekstu izmenile".

"EU ima svoju spoljnu politiku, ali ima i svoje zemlje članice koje ne priznaju Kosovo. Bilo je priča, ali ne vidim da je u EU promenjen stav. Normalizacija odnosa nije nužno isto što i priznavanje", istakao je američki ambasador.

Kirbi je podsetio da je dijalog važan i da je taj proces u suštini normalizacija. On je naveo da je srpska manjina učestvovala na većini izbora na Kosovu, vlada u Prištini formirana je uz učešće Srba sa severa Kosova. Ima razgovora o sudstvu, mnogim temama kao delu normalizacije, ali to ne mora da znači priznanje, smatra Kirbi.

Na pitanje da li to liči na defakto priznanje, Kirbi je ukazao da pošto ne zna kako će se stvar završiti, ne može o tome da spekuliše. On je ocenio da nedavni nesporazumi sa Albanijom i Hrvatskom nisu pokvarili međunarodnu reputaciju Srbije i kao primer naveo posetu premijera Rame Beogradu, prvu posetu albanskog premijera od 1947.

"Došao je posle teških događaja - fudbalske utakmice, drona... I uprkos teškim događajima, poseta se odigrala. Rekao bih da je to važno i da je poseta bila pozitivna, pošto se dogodila u složenijoj klimi nego što se očekivalo", naglasio je Kirbi.

Kirbi je ocenio da je zahtev Hrvatske da se Srbija ogradi od Šešelja komplikovana tema. "Ne možemo da kažemo "uradite ovo ili ono". To je na državama, kako će i da li će reagovati. Kad ljudi pričaju stvari koje deprimiraju druge, da li ćete ćutati ili ne, na vama je. Da li Šešelju dati više prostora u medijima ili ne, takođe. Mislim da bi srpska vlada bila srećna kada bi on nestao iz vesti", ocenio je Kirbi.

Upitan da li misli da će odustajanje Rusije od Južnog toka Srbiju dodatno približiti Evropskoj uniji, Kirbi je rekao da Srbija mora vremenom da vidi odakle će da pribavlja energiju."Da li je Južni tok potpuno mrtav ili je sahranjen pa će oživeti, videćemo", rekao je Kirbi.

Kirbi je rekao da "misli da će Srbija ući u EU". "Ubeđen sam da je to dobro i za Srbiju i za EU. Članstvo u EU ne znači da ne možete imati dobre odnose sa onima van EU, uključujući Rusiju", istakao je Kirbi.

Kirbi je rekao da predsedavanje Srbije OEBS biti velika prilika za Srbiju. "OEBS je važna institucija. Činjenica da je Srbija izabrana pokazuje veliki napredak zemlje i znak poštovanja i prihvatanja Srbije. Mislim da niko nije pretpostavljao, pre nego što je Srbija dobila taj posao, da će Rusija ukrasti Krim. Zbog toga će srpsko predsedavanje biti komplikovanije, ali i veća prilika za Srbiju da premosti jaz", ocenio je Kirbi.

"Srbija je sposobna da uradi dobar posao. Ona nije odlučilac, već neko ko treba da olakša stvari. Možda i zbog svojih dobrih odnosa i sa Istokom i Zapadom, Srbija je u poziciji da taj posao obavi dobro", naglasio je Kirbi.

  • Max

    15.12.2014 07:17
    Kirby je smešan k'o bioskop...
    ...al' zemlja iz koje dolazi je prilično, da tako kažem - ozbiljna. Zabrinjavajuće je što SAD u Srbiju za ambasadore šalju ovakve klovnove.
  • 14.12.2014 22:12
    Da, njemu je interes da se Evropa raspadne.
  • TipTop

    14.12.2014 21:56
    I usa treba da bude u americi, ne u Siriji, Ukrajini, Vijetnamu, jugoslaviji, Libiji...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija