Šabić ponovo kaznio Ministarstvo odbrane

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaznio je Ministarstvo odbrane sa 180.000 dinara zbog toga što već dve godineodbija da dostavi podatke koji se tiču remonta i upotrebe aviona Mig-29 u Vojsci Srbije i ponovo naložio da se te informacije dostave.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaznio je Ministarstvo odbrane sa 180.000 dinara zbog toga što već dve godine odbija da dostavi podatke koji se tiču remonta i upotrebe aviona Mig-29 u Vojsci Srbije i ponovo naložio da se te informacije dostave.

Kazna je usledila nakon što Ministarstvo odbrane, početkom novembra, nije ispunilo prethodni nalog Poverenika da dostavi tražene podatke. Tada je Poverenik kaznio Ministarstvo odbrane sa 20.000 dinara.

Poverenik je Ministarstvu odbrane ostavio dva dana da plati kaznu, a u protivnom će ona biti naplaćena prinudnim putem.
Takođe je ostavljen rok od dva dana da se dostave traženi podaci i upozorio da će, u suprotnom, biti nastavljeno sa primenom mera iz nadležnosti vlade.

Agencija Beta je još 2012. godine tražila od Ministarstva odbrane da dostavi podatke o tome koliko je koštao remont aviona Mig-29 2007. i 2008. godine, koliko su ti avioni proveli u vazduhu nakon opravke, koliko su proveli u sistemu PVO i koliko je novih pilota obučeno za letenje na tom tipu aviona.

Ministarstvo je tada navelo da bi objavljivanjem takvih informacija mogle da nastupe posledice po bezbednost države i građana, ali je Poverenik zaključio da one nisu takvog karaktera da bi bile isključene iz slobodnog pristupa na osnovu zakona, kao i da Ministarstvo nije navelo koje bi to štetne posledice mogle da nastupe. U postupku administrativnog izvršenja rešenje Poverenika Ministarstvo ne može uložiti žalbu.

  • samo još jedan

    15.12.2014 23:09
    isti dan u Srbiji
    I narod sve to platio i idemo dalje.

    Kad će kazne po ličnoj imovini?
  • Zoran

    15.12.2014 20:27
    Sramota
    Zamislite normalnu državu u kojoj poverenik Šabić traži informaciju o remontu aviona Tornado, F-16, Mirage i sl. Srbija je u mogo čemu čudna zemlja, ali još uvek nije toliko bedna da "prtlja" o vojnim pitanjima. Sve u svemu, strašno je gospodine Šabić koliko je "jeftin" Vaš patriotizam.
  • ivan

    15.12.2014 18:32
    Sramota
    Verovatno su podaci o tim avionima toliko jadni,da je ministarstvu jednostavno neprijatno da ih objavi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija