Samo Engleska ispred nas po broju građanskih žalbi

Srbija je u vrhu po broju žalbi Povereniku za informacije od javnog značaja čiji je procenat efikasnosti delovanja 93 odsto.
Srbija je u vrhu po broju žalbi Povereniku za informacije od javnog značaja čiji je procenat efikasnosti delovanja 93 odsto, što govori o velikom poverenju građana u tu instituciju, ali i da još uvek postoje problemi u komunikaciji vlasti sa javnošću, rečeno je na Odboru za informisanje Skupštine Srbije.

Poverenik Rodoljub Šabić izneo je podatak da je 2005. godine na njegovu adresu stiglo 437 žalbi, dok ih je prema poslednjem izveštaju 4.930.

„"To je s jedne strane dobro jer je svest građana o sopstvenom pravu veća, kao i poverenje u instituciju, ali s druge strane to nije dobro jer govori o velikom broju problema, da ne postoji dobra komunikacija vlasti sa javnošću"“, rekao je Šabić. Prema njegovim rečima, u dve trećine slučajeva, Poverenik ne okončava slučaj tako što donosi rešenje nego već posle njegove prve intervencije da objasne u čemu je problem, stiže odgovor „"daćemo im tu informaciju“".

"To govori o mentalitetu koji zajedno moramo promeniti - Ako prođe - prođe, ako se žali dobiće, ako se ne žali neće"“, prokomentarisao je on. Šabić se osvrnuo i na početak rada Poverenika, imajući u vidu da je danas obeležena desetogodišnjica, rekavši da na početku nisu postojale ni prostorije za rad, kao i budžet. Danas je, kako je rekao, Poverenik jedna aktivna i funkcionalna institucija sa 60-tak zaposlenih.

"„Nedavno sam dobio jednu analizu škotskog poverenika za informacije, po broju žalbi podnetih povereniku u 2013. mi smo u samom vrhu, pre nas je jedino Engleska", naveo je Šabić. Šabić je istakao i da je neophodno doneti Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Podsetio je da je 2012. godine formirana Radna grupa pri Ministarstvu pravde, ali da od tada nije video efekte rada.

"„Ja sam tražio od saradnika da oni pripreme model zakona. Prošao je javnu raspravu i on je stavljen na raspolaganje i dva meseca nemamo ni glasa o tome kakav je stav", istakao je Šabić.

  • Deki

    15.12.2014 15:24
    Razlika je damo što ih tamo neko rešava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija