U podne štrajk upozorenja u javnom sektoru

Konfederacija slobodnih sindikata najavila je da će danas u podne zaposleni u javnom sektoru održati jednosatni štrajk upozorenja.

Konfederacija slobodnih sindikata (KSS) najavila je da će danas u podne zaposleni u javnom sektoru održati jednosatni štrajk upozorenja, na svojim radnim mestima.

Kako se navodi, štrajk se organizuje zbog selektivne i diskriminatorske politike države prema zaposlenima u javnom sektoru, kojom se jednostrano i bez socijalnog dijaloga brišu stečena prava radnika. Dodaje se da štrajkači od Vlade Srbije traže pokretanje hitne procedure za stavljanje van snage zakona prema kojem su im smanjene plate, zbog kršenja Ustava Srbije i diskriminacije zaposlenih u javnom sektoru.

U saopštenju se naglašava da su među štrajkačkim zahtevima koji su upućeni Vladi Srbije i to da se poštuju ratifikovane konvencije i preporuke Međunarodne organizacije rada, da se novi Kolektivni ugovori, za koje su započeti pregovori potpišu najkasnije do 29. januara 2015. i da se u pregovorima omogući dobijanje većih prava za zaposlene, od prava utvrđenih zakonom.

"Tražimo uspostavljanje dijaloga između Vlade Srbije i Konfederacije dok se ne postigne konsenzus oko načina sprovođenja reformskih mera u državnom sektoru sa svim mogućim ekonomskim i socijalnim posledicama po zaposlene", piše u saopštenju KSS.

Među članovima KSS prema podacima sa sajta tog sindikata su sindikati radnika Elektroprivrede Srbije (EPS), PTT-a, Telekoma, finansijskih organizacija, Dunav osiguranja, Telenora, medicinskih sestara i tehničara, zaposlenih u socijalnoj zaštiti, železničara, kao i Parking servisa Beograd.

  • ZoranNS

    16.12.2014 12:43
    ne treba vam smanjiti plate, nego
    Ne treba vam smanjiti plate, nego os vas nadoknaditi gubitke koje ste narodu natovarili na vrat, a vi živeli dobro,sada kada ste nam pojeli prošlost, sadašnjost i budućnost, vi bi da štrajkujete.
  • LimanacNS

    16.12.2014 10:53
    @021
    Plate je smanjio genijalni Vođa. Samo se nije setio da tu uključi savetnike razne, a procena je da ih ima preko 5000 na budžetu. Svaki prima u proseku 100 000 mesečno. Sami izračunajte koliko je to uštede na mesečnom nivou, ako bi ih sve razjurili. Pogotovo je genijalno što je smanjio penzije, koje su sticane i zarađene decenijama rada. A, kad smo već kod uštede, kafa u skupštinskom restoranu bi mogla da poskupi, mislim da još uvek košta oko 20 dinara. Genijalna cena, zar ne?
  • Shimmy

    16.12.2014 10:25
    @Mile
    Smrklo bi mi se kod tebe da radim, a kamoli da strajkujem. Tuzno je sto nemaju svi ljudi luksuz kao mi iz elektrotehnike da kaze cao, ZDRAVO! Kad ima konja za sefa. Ali podrzavam ostru kritiku javnog sektora. Kome se ne svidja, nek ide u privatnike, a kome se ne svidjaju tudji privatnici. Nek bude sam svoj gazda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija