Zakonom zabraniti fizičko kažnjavanje dece

Predstavnici psihoterapeutske struke, državnih i nezavisnih organa zalažu se za usvajanje zakona koji bi zabranio fizičko kažnjavanje dece poručivši da autoritet ne treba zasnivati na strahu.

Predstavnici psihoterapeutske struke, državnih i nezavisnih organa zalažu se za usvajanje zakona koji bi zabranio fizičko kažnjavanje dece poručivši da autoritet ne treba zasnivati na strahu.

Razgovor sa decom je najvažnija roditeljska mera u vaspitavanju dece, poručila je predstavnica Psihoanalitičkog društva Srbije Vesna Brzajev Ćurčić. Ona je istakla da postoje načini da se bez batina prevazilaze nestašluci, te da je neophodno postaviti granice kojih se roditelji moraju pridržavati.

Telesno kažnjavanje jeste fizičko zlostavljanje dece i velika je zabluda da dete možete vaspitati udarcima, da će bol da ga disciplinuje, rekla je predstavnica Incest trauma centra Ljiljana Bogavac. "Zakon, akcioni planovi, protokoli sve nas to obavezuje da štitimo decu i poručuju nam da smo svi koji imamo dodir sa decom najodgovorniji za poruku koju šaljemo o nasilju", rekla je ona.

Zamenica poverenice za ravnopravnost Antigona Andonov je ukazala da se teško menjamo kao i naši stavovi jer živimo u patrijarhalnom i tradicionalnom društvu gde autoritet znači samo moć i snagu, pre svega fizičku. Ukazala je na, kako je rekla, značajan podatak Unicefovog istraživanja prema kome pet odsto roditelja podržava fizičko kažnjavanje dece.

Predstavnica Jedinice za prevenciju nasilja Ministarstva prosvete Biljana Lalović smatra da je neophodno propagirati kompetenciju nastavnika, a sistemske vrednosti proširiti na roditelje. "Važno je razlikovati disciplinu od kažnjavanja i vaspitanje od kažnjavanja, autoritet ne treba da se zasniva na strahu već na čvrstini i razumevanju", rekla je dečja psihoterapeutkinja Jasminka Šuljagić.

  • Novosadsko "dete"

    18.12.2014 10:53
    Nije sve crno, a ni belo
    Fizičko kažnjavanje, samo po sebi nije rešenje, ali mora postojati neki autoritet, i da se zna ko je roditelj, a ko dete. Decu sada kljukaju pravima i time šta roditelj sme ili ne sme da im radi, i oni počnu u roditeljima da vide neprijatelja, kog cene i procenjuju, hoće li uraditi nešto što ne smeju, pa da im ja pokažem... Mene je mama u životu vrlo malo tukla, na prste da prebrojiš, ali svaki put sam zapamtio zato što je bilo retko, i naučio sam nešto iz toga. Oni koji stalno tuku decu su potpuno isti kao i oni koji nikad ne tuku, čak ni kad bi trebalo. Deca koja rade šta god hoće jako retko ispadaju normalna. Društvo im nikad neće tolerisati sve!
  • 17.12.2014 15:21
    Nema alternative.
    Nikakvo brdo vaspitne mere ne deluje ako dete ne sluša. Možeš da ga kazniš i kojekakvim zabranama, pa će biti još gori, još neposlušniji i sve će raditi suprotno baš iz inata. I šta ondak? Takav sam bio i ja, i zahvaljujući šamarima koje sam često dobijao nisam postao ono što bi danas mrzeo kod sebe i krivio roditelje što me nisu vaspitali kako trebalo i kada trebalo. I nikakvu traumu nemam, naprotiv, postao sam čovek. Da šamar izaziva traumu su čiste gluposti. Ja iz svog iskustva govorim, a ne kroz nagađanja i pretpostavke. Ja se zahvaljujem roditeljima što nisam postao kriminalac kao neka deca danas. A pubertetliju od 13-14 godina probaj da kažnjavaš sa zabranama. Ima da ode, naćiće neko loše društvo, napit će se i dočiće kući pijam bez da si to mogao sprečiti. I ako mu kažeš nešto, možeš kao roditelj i batine dobiti od svog deteta, jer vrlo dobro zna da ga ne smeš ni pipnuti. I šta ondak? Pada u vodu i brdo vaspitnih mera, a dete nam polako tone u propast i postaje društveni problem. Treba realno razmišljati, i da gledamo obe strane medalje, ne samo lupetati.
  • Pacman

    17.12.2014 12:04
    @Телеп
    Ja se slazem s vama u 90% toga sto ste napisali. Vidi se da razmisljate, za razliku od mnogih komentatora koji govore ono u sta dogmatski veruju. Nazalost, mislim da u najvaznijem delu gresite:

    - А шта ако криминалац не пристане да му се ставе лисице?

    Onda ga policija natera na odgovarajuci nacin. Oko ovoga se slazemo.

    - Аналогно томе, шта ако дете не одустаје од безобразлука?

    E, ovde ne smete da pravite analogije, jer dete je neformirana licnost.

    Verovatno pred vama vise nece praviti sranja zbog kojih ste ga istukli, ali ne zato sto je razumelo vasu poruku. O cemu se radi: mozda ce biti istraumirano zbog batina, jer nije shvatilo svoju odgovornost u bezobrazluku. A, ono sto je jednako lose, ako ne i gore, u glavi ce mu ostati opcija primene fizicke sile da bi dobilo ono sto zeli, i u buducnosti i samo moze postati nasilinik. To se jako cesto desava.

    Postoji brdo nacina vaspitanja "problematicne" dece. Batinanje nikako ne spada u tu kategoriju. Naravno da svi mi cesto izgubimo zivce pred klincima, ali to nas ne opravdava da ih tucemo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija