Uskoro izvoz jagnjećeg i goveđeg mesa u Kinu

Srbija će uskoro početi sa izvozom jagnjećeg i goveđeg mesa na tržište Kine, a kineska strana je zainteresovana i za uvoz mesnih i mlečnih prerađevina, dečije hrane, smrznutog i prerađenog voća i povrća iz Srbije, kao i suvih šljiva, izjavila je danas ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković.

Srbija će uskoro početi sa izvozom jagnjećeg i goveđeg mesa na tržište Kine, a kineska strana je zainteresovana i za uvoz mesnih i mlečnih prerađevina, dečije hrane, smrznutog i prerađenog voća i povrća iz Srbije, kao i suvih šljiva, izjavila je danas ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković.

Slobodan pristup kineskom tržištu, kada je reč o plasmanu jagnjećeg mesa biće omogućen zahvaljujući protokolu koji će biti potpisan danas u okviru Samita Kine i zemalja srednje i istočne Evropu u Beogradu, kazala je Bogosavljević-Bošković.

Ona je napomenula da su se tri klanična objekta prijavila za izvoz jagnjećeg mesa i prošla sve provere ispunjenosti uslova, pa bi po potpisivanju protokola, odmah mogli da krenu sa izvozom.

Izvoz goveđeg mesa mogao bi početi u januaru kada se očekuje potpisivanje sporazuma za izvoz te vrste mesa, nakon usaglašavanja tehničkih detalja, kazala je Bogosavljević-Bošković nakon sastanka sa delegacijom kineske privredne komore. Ona je ukazala da je dogovoreno i formiranje bilateralnog koordinacionog tela kako bi se ubrzao proces usaglašavanja i sertifikacije za izvoz.

Na današnjem sastanku je konstatovano i da su količine mesa kojima Srbija raspolaže male za potrebe tako velikog tržišta kao što je kinesko, a jedna od ideja je da se dve strane zajednički angažuju da se kroz investicije podigne proizvodnja ovaca. Ona je dodala da su istočna i južna Srbija izuzetno povoljni za uzgoj velikog broja ovaca, te će se raditi na iznalaženju mogućnosti za zajedničko investiranje u tu vrstu proizvodnju.

Srpska strana je zainteresovana i za sklapanje sporazuma sa Kinezima koji bi omogućio izvoz biljnih proizvoda, navela je Bogosavljević-Bošković, dodajući da je dogovoreno da usaglašavanje fitosanitarnih sertifikata u toj oblasti bude jedan od prioritetnih zadataka. Kinezi su iskazali interes za proizvodnju visokokvalitetne i organske hrane, pa su srpskim kompanijama uputili poziv da učestvuju na dva velika poljoprivredna sajma u Kini naredne godine - u junu u Pekingu i septembru u Šangaju, kazala je Bogosavljević-Bošković.

  • Laloš De luxe

    18.12.2014 10:44
    Šta ženo radiš????
    Pa vi nikako da zaboravite ono prepakivanje šečera!!!
    Ajde se već jednom resetujte!!
    Pa jel mislite i kineze da varate sa starim mesom iz EU kojem je istekao rok (kao što nas Matijević truje)???? Pa vi niste normalni!!!
    Pa gde u Srbiji ima jaganjaca i goveda, na kojoj farmi?????? Koga vi zajebavate???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zbog kiše i vetra potreban oprez u vožnji

Jači udari vetra na mostovima, nadvožnjacima i prevojima utiču na zanošenje vozila, posebno kamiona i autobusa, pa je potrebno pažljivije voziti, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS).