Privatno obezbeđenje će čuvati zgradu Vlade Srbije?

Umesto policije državnu zgradu poznatu kao SIV 3 na Novom Beogradu od Nove godine čuvaće privatno obezbeđenje, a privatne firme uskoro bi mogle biti angažovane i na obezbeđivanju zgrada ministarstava, Vlade Srbije, Narodne skupštine.
Umesto policije državnu zgradu poznatu kao SIV 3 na Novom Beogradu od Nove godine čuvaće privatno obezbeđenje, a privatne firme uskoro bi mogle biti angažovane i na obezbeđivanju zgrada ministarstava, Vlade Srbije, Narodne skupštine.

U Vladi Srbije, kao i u MUP-u, juče nisu potvrdili niti demantovali ovu informaciju, ali je predsednik Sindikata policije i policijskih starešina Blažo Marković rekao za "Danas" da je gotovo izvesno da će umesto policajaca iz Uprave za obezbeđenje zgradu SIV 3 čuvati radnici privatne firme.

"Privatnici već obezbeđuju zgradu Ministarstva finansija, samo je pitanje vremena kada će biti angažovani i za ostale zgrade ministarstava i Vlade. Policajci iz Uprave za obezbeđenje svešće se na to da budu obezbeđenje 'profesionalcima' iz privatnih firmi. Oni nisu prošli nikakvu ozbiljnu obuku. Ni izdaleka ne može da se meri njihova, sa profesionalnošću policajaca, posebno onih iz Uprave za obezbeđenje", naglašava Marković.

Prema rečima Markovića, veliki broj ljudi iz privatnih firmi ima dosije u policiji, neki i kao izvršioci krivičnih dela.

"Privatnici ih zapošljavaju jer su jeftina radna snaga. O bezbednosti niko od njih ne misli, već samo o profitu. Dolazimo do situacije da policijske obaveze preuzimaju i rade privatnici sa svojim nekvalifikovanim kadrom, sa ljudima koji ne bi smeli da intervenišu jer i ne znaju svoja ovlašćenja. A reforme koje se na ovom polju željno očekuju nikako da počnu", ističe Marković.

On dodaje da je Srbija jedina država u regionu u kojoj policajci nemaju pravo na dodatni rad.

"U novom zakonu o obezbeđivanju objekata i ličnosti trebalo bi da se nađe odredba da svako ko želi da se bavi poslovima obezbeđenja mora da poseduje licencu. Naš sindikat je u pregovorima sa pojedinim evropskim firmama da policajci, kada ostvare zakonsku mogućnost, mogu da dobiju licence za honorarni rad na poslovima obezbeđenja ličnosti i objekata", kaže Marković.

  • Ćevara

    19.12.2014 13:02
    I još nešto...
    "On dodaje da je Srbija jedina država u regionu u kojoj policajci nemaju pravo na dodatni rad."

    A kako policajci mogu da budu Fudbalske sudije i uzimaju još 2 svoje plate mesečno????
    Ajde mi to objasnite????
    Jel možda rade volonterski, džabe????
    Kome plaćaju PDV???
  • Ćevara

    19.12.2014 12:59
    Pobediće "Securitas"
    A vlasnik je bivši američki ambasador... oni i onako drže već pola Srbistana
  • Laik

    19.12.2014 12:56
    Dobro jutro Kolumbo!!!
    Ja to govorim već 20 godina!!!
    Školujemo Policajce da jure lopove a oni obični portiri! U tom MUPu nema niko normalan, niko da prelomi i lupi šakom o sto i kaže: Policijo marš na ulicu, juri lopove i čuvaj gradjane koji te plaćaju!!!!
    Nikada reda u Policiji, policajac koji je na ulici ima istu platu kao i onaj u MUPu što diže rampu, kao onaj što sedi u kancelariji i igra igrice!! Npr. Policajac u patroli ima 50.000 i radi pravi posao za koji je školovan i plaćen! Drugi Policajac koji sedi u kućici ima isto toliko i ne radi ništa! ALI još je veći problem što Žandari sede u kućici za 80.000 i ne rade ništa!!
    Ajde dr.Ministre napravi reda već jednom al da nama gradjanima bude bolje a Vama efikasnije i pravednije!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zbog kiše i vetra potreban oprez u vožnji

Jači udari vetra na mostovima, nadvožnjacima i prevojima utiču na zanošenje vozila, posebno kamiona i autobusa, pa je potrebno pažljivije voziti, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS).