Advokati prekinuli razgovore s Ministarstvom

Predstavnici advokature prekinuli su razgovore sa Ministarstvom pravde o prekidu tromesečnog štrajka advokata, saopštila je Advokatska komora Srbije. Ministarstvo je pozvalo advokate da sutra opet nastave razgovor.
Predstavnici advokature prekinuli su razgovore sa Ministarstvom pravde o prekidu tromesečnog štrajka advokata, saopštila je Advokatska komora Srbije. Ministarstvo je pozvalo advokate da sutra opet nastave razgovor.

Pregovori su okončani zbog stava tog Ministarstva da je izmenama Zakona o javnom beležništvu iz novembra dovoljno izašlo u susret advokatima, te da se može pregovarati jedino oko postupka i načina solemnizacije, navodi se u saopštenju na sajtu "Protest advokata". Kako se navodi, stručni tim će na današnjoj sednici Upravnog odbora AKS izvestiti o toku dosadašnjih razgovora.

Po stavu Ministarstva pravde, postupak i način solemnizacije bi mogao da se uradi preciznije, kako bi se izbegle nedoumice oko potvrđivanja ugovora o prometu nepokretnosti od strane javnih beležnika, dodaje se u saopštenju.

Ponuđena je i izmena odredbe po kojoj se u slučaju odbijanja overe od strane javnog beležnika žalba izjavljuje Komori javnih beležnika, i ponuđeno da se umesto toga izjavljuju Osnovnom sudu na čijem službenom području notar obavlja svoju delatnost.

Kako smatra AKS, suština predloga znači da javnobeležnički zapis i dalje ostaje forma za ugovore iz člana 82. Zakona o javnim beležnicima, izuzev ugovora o poklonu, kao i opstanak solemnizacije za ugovore o prometu nepokretnosti.

Ministarstvo kategorički odbija legalizaciju (overu potpisa) ugovora o prometu nepokretnosti i legalizaciju uopšte u sferi ugovora koji za svoj predmet imaju epokretnosti, kažu advokati.

U međuvremenu je ministarstvo pravde pozvalo predstavnike stručnog tima Advokatske komore Srbije da nastave pregovore sutra. "S obzirom na to da je AKS prekinula današnji sastanak, Ministarstvo pravde u dobroj veri da do dogovora dođe, pozvalo je još jednom predstavnike stručnog tima da nastave razgovore 21. decembra u Ministarstvu pravde", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Za ponedeljak je zakazana Skupština Advokatske komore Srbije na kojoj će se delegati iz svih komora u njenom sastavu izjasniti, odnosno glasati o daljem toku protesta, koji traje već tri meseca u celoj Srbiji.

Jedan od članova pregovaračkog tima AKS Jasmina Milutinović, koja je i predsednica Advokatske komore Čačak, rekla je danas da ministarstvo smatra da advokatura ne može dobiti više od izmena Zakona koje su donete u novembru . "Njihov stav je da su tim izmenama učinili dovoljan ustupak advokaturi - davanjem mogućnosti za sastavljanje ugovora o prometu nepokretnosti koji se posle solemnizuju kod javnog beležnika. Pričali smo samo o potrebi redefinisanja solemnizacije odnosno načina overe", precizirala je ona.
  • JAZZ

    21.12.2014 08:29
    Više se ne kaže "pun ko brod" već "pun ko advokat"...ima se...može se :)
  • 21.12.2014 00:41
    @ C - @Trololo

    Ko može? Evo, imenom i prezimenom, može Borivoje Borović (prvi mi pade na pamet). A on je žut koliko i Barak Obama. Može i npr. Toma Fila koji o svakoj vlasti ima loše mišljenje od komunista do naprednjaka uključujući i sve između.

    @ Anonimus

    Svim advokatima je dozvoljeno da ulažu žalbe. Gde god postoji prekluzivan rok (guglaj ili upiši prava da saznaš šta je ovo) advokatima je dozvoljeno da postupaju.
  • Adv

    20.12.2014 23:01
    @D ipl - @Adv
    Do iznosa od 3 milijarde dinara sam došao zahvaljujući Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja, prostim sabiranjem iznosa koji su sudovi naplatili na ime takse za overu ugovora tokom 2013 godine. Navedeni iznos se u protekla 3 meseca mogao pročitati u maltene svim novinama.To je iznos koji je otet samo od budžeta, ne od advokata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zbog kiše i vetra potreban oprez u vožnji

Jači udari vetra na mostovima, nadvožnjacima i prevojima utiču na zanošenje vozila, posebno kamiona i autobusa, pa je potrebno pažljivije voziti, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS).