Zabrana zapošljavanja ne važi za sve

Za jedan deo javnog sektora važi zabrana zapošljavanja i u narednoj godini, dok drugi deo, koji obuhvata preko 50 republičkih organa, može slobodno da zapošljava.
Za jedan deo javnog sektora važi zabrana zapošljavanja i u narednoj godini, dok drugi deo, koji obuhvata preko 50 republičkih organa, može slobodno da zapošljava.

U ovim institucijama danas radi preko 28.000 ljudi. Za dozvolu da bilo koga angažuje neće morati da pita predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer i njegovi potpredsednici, pa čak ni ministar za vanredne situacije Velimir Ilić. I Maji Gojković su odrešene ruke da u stručnim službama angažuje nove ljude.

Mogućnost novih zapošljavanja imaju i Republički geodetski zavod, Geološki zavod, poverenici, Državna revizorska institucija i svi sudovi. Sa druge strane, ukoliko budu želeli da angažuju bilo koga u narednih godinu dana, čak i na određeno vreme, rukovodioci 62 republičke institucije, uključujući i brojna ministarstva u kojima danas radi oko 17.000 administrativaca, za to će morati da dobiju posebno odobrenje komisije Ministarstva finansija.

Interesantno je da Generalni sekretarijat, a prema čijem predlogu je navedeni pregled "zaštićenih" institucija i napravljen, ima bitno različit pristup prema, recimo, kancelarijama koje rade pri Vladi Srbije. Tako zabrana zapošljavanja važi za Komisiju za Kosovo i Metohiju, ali ne i za Komisiju za pomoć i obnovu poplavljenih područja. Stop novom zapošljavanju važi za Upravu za javne nabavke, ali ne i za Komisiju za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Od mere opšte zabrane novog zapošljavanja izuzete su i vojska, policija, BIA, ali i zaposleni u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, institucijama kulture i fizičke kulture. Neobično je da to nije učinjeno sa zdravstvom. Zabrana novog zapošljavanja važi i za sve lokalne samouprave.

Ekonomista Milojko Arsić kaže da je pitanje da li se pri izboru institucija za koje je ukinuta zabrana zapošljavanja neko uopšte držao ekonomskih i društvenih kriterijuma.

"Ili je sve urađeno na osnovu političkog uticaja rukovodilaca pojedinih institucija. Izgleda da je u pitanju ovo drugo", konstatuje Arsić.

Prema njegovim rečima, i u ovoj godini bilo je odstupanja od primene Zakona o zabrani novog zapošljavanja.

"I dok je važila opšta zabrana zapošljavanja, zakon je izigravan i angažovani su novi ljudi. Suštinski, opšta zabrana zapošljavanja i nije održiva jer kada lekar specijalista, recimo, ode u penziju, mora da se zaposli drugi lekar. Dakle, problem je što prirodnim odlivom odlaze i oni bez kojih neke institucije ne mogu da rade", zaključuje Arsić.

On dodaje da je smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi neophodno, ako se žele održive javne finansije. "Ne može se to rešiti prirodnim odlivom. Moraju se otpuštati oni koji rade na nepotrebnim radnim mestima", kaže profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić.

  • Lolita

    21.12.2014 10:14
    Jel se to misli na Pajtica i zapošljavanje u Pokrajinskoj administraciji?
  • 5198

    21.12.2014 09:50
    Milan Culibrk je na RTV-u rekao da po njegovoj proceni pored zabrane zaposljavanja opet zaposleno oko 4.000 ljudi.

    To su price za medije a u praksi sve po starom...


  • Pantelija

    21.12.2014 09:40
    Lud jebe zbunjenog
    Ovi su napravili sistem da vladaju 100 godina, da rade šta hoće, jer zakoni važe za sve osim za njih.U isto vreme su toliko nesposobni i glupavi da su zemlju opet vratili u vrlo opasnu zonu, suprotnu zapadu.Kinezi imaju grad Dalijan nkoji ima 8 miliona stanovnika, dakle više nego SRB.Poješće nam ovde ionako malo radnih mesta preko noći.Dovođenje malih žutih je šamar zapadu, jer ovi dolaze sa jeftinom radnom snagom i bofl robom koja će izbaciti zapadnu robu i pljačkaške robne lance odavde.

    Ovakvu gomilu glupandera i idiota na jednom mestu, sa duplim pasošima koji upravljaju zemljom nismo imali nikad.I u cirkusu je bolja organizacija.

    I zato je moj predlog je da kinezi koji rade za 100 eur zamene vučjake i dačjake, a njima krampove u ruke pa u rudnik.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zbog kiše i vetra potreban oprez u vožnji

Jači udari vetra na mostovima, nadvožnjacima i prevojima utiču na zanošenje vozila, posebno kamiona i autobusa, pa je potrebno pažljivije voziti, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS).