EPS tokom štednje naručuje viski, rakiju i slatkiše

Iako je Vlada Srbije najavila da zbog mera štednje javna preduzeća treba da zavrnu sve slavine, a najviše one koje se odnose na reprezentaciju, do rukovodstva EPS ova poruka izgleda nije stigla.
Iako je Vlada Srbije najavila da zbog mera štednje javna preduzeća treba da zavrnu sve slavine, a najviše one koje se odnose na reprezentaciju, do rukovodstva EPS ova poruka izgleda nije stigla.

Naime, kafe-kuhinja ove prezadužene državne kompanije putem tendera poručila je čak 1.077 litara viskija i kvalitetnih rakija, 13.000 litara sokova, ali i stotine luksuznih bombonjera i grickalica, saznaje Kurir.

Sudeći po ovoj javnoj nabavci, koja je raspisana 17. decembra, prohtevi zaposlenih u EPS nisu se smanjili, iako su im dugovanja nakon poplava narasla na čak milijardu evra. Postavlja se pitanje da li uopšte u ovoj kompaniji ima krize, odnosno da li se mere štednje odnose i na nju. Sagovornik Kurira iz EPS tvrdi da ovo rasipništvo na reprezentaciju pokazuje da se ne zaustavlja bacanje novca za luksuzne prohteve rukovodstva.

"Kupuju se tone alkohola, sokova, stotine luksuznih bombonjera ili grickalica, odnosno badema, kikirikija i indijskih oraha, a sve to plaćaju nesrećni potrošači, čiji je džep sve tanji. To praktično znači da će oni uz račun za struju za potrošene kilovate izdvojiti bar jedan dinar i za 1.000 litara popijenog viskija i kvalitetne rakije, koje je rukovodstvo namenilo sebi i poslovnim partnerima. Prohtevi su toliko veliki da se pored najskupljih vrsta viskija naručuje i posebna 'sokolova rakija', koja mora da bude stara pet godina. Tu su i najskuplje bombonjere, kao što su 'mersi' i 'ferero roše'", tvrdi izvor.

On dodaje da se toliko ne potroši ni u restoranima. "Ovoliku količinu pića ne potroši ni neki veći restoran u Beogradu, pa vi vidite kolike su razmere potrošnje u EPS. Da ne govorim šta je sve za ovaj novac moglo da se kupi od opreme kako bi potrošači u nekim delovima Srbije najzad imali pristojno napajanje električnom energijom, a ne da i prilikom najslabije kiše ostaju bez električne energije", tvrdi sagovornik lista Kurir.

Da se preteruje potvrđuje i Dragan Milanović, menadžer jednog od beogradskih restorana. On kaže da je u restoranu u kome on radi prošle godine trebovano oko 600 litara rakije i viskija. "To su skupa pića i ne troše se mnogo", navodi on.

U "Transparentnosti Srbija" kažu da ova nabavka u uslovima krize nije primerena. "Vlada je saopštila da se troškovi reprezentacije moraju smanjiti naredne godine za 60 odsto. Možda je EPS, da bi izbegao tu odredbu, javnu nabavku raspisao na kraju ove godine", navode iz ove organizacije.

Iz EPS, koji sada vodi Aleksandar Obradović, ne negiraju da je javna nabavka raspisana, ali tvrde da nije sve za potrebe reprezentacije.

"Po zakonu o javnim nabavkama, vrednost nabavke ne može biti saopštena dok se ne otvore ponude. Tender se odnosi na nabavku robe za potrebe kafe-kuhinje, a samo jedan deo namenjen je za potrebe reprezentacije, koja je za 2015. smanjena za 60 odsto u skladu sa preporukom Vlade Srbije", odgovor je iz Elektroprivrede.

  • sovra

    21.12.2014 19:27
    Kad ovakvi budu stedeli i jorgovanka,bajatovic i ostala banda onda neka mi skida sa plate Vucic i ja cu ga podrzavati
  • Lovac Luka

    21.12.2014 18:13
    tumacenje
    Ovakve dezinformacije sire paniku.Napaceni radnici EPS-a su ustvari zavrnuli slavine,sada narucuju flasirana pica.Izgleda da su ukinuli topli obrok jer sada ce morati koristiti kockice leda.
  • pola viagre

    21.12.2014 17:07
    I još jednom-ELEKTROPROSTITUCIJA!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zbog kiše i vetra potreban oprez u vožnji

Jači udari vetra na mostovima, nadvožnjacima i prevojima utiču na zanošenje vozila, posebno kamiona i autobusa, pa je potrebno pažljivije voziti, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS).