Ministarstvo prosvete: Obustava rada je kršenje zakona

Najavljena potpuna obustava nastave je neodgovoran potez sindikata jer predstavlja kršenje prosvetnih zakona, ocenilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i pozvalo prosvetne radnike da ne prekidaju rad ili da štrajk nastave uz minimum procesa rada koji je uveden radi zaštite prava učenika.
Najavljena potpuna obustava nastave je neodgovoran potez sindikata jer predstavlja kršenje prosvetnih zakona, ocenilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i pozvalo prosvetne radnike da ne prekidaju rad ili da štrajk nastave uz minimum procesa rada koji je uveden radi zaštite prava učenika.

"Potpunom obustavnom rada se krši i Zakon o štrajku, jer su škole u obavezi da obezbede minimum procesa rada, odnosno časove u trajanju od 30 minuta", napominje u saopštenju Ministarstvo. Ono, takođe, ukazuje da kršenje tih zakona predviđa individualnu odgovornost, kao i odgovornost za one koji pozivaju na kršenje zakona.

"Direktori škola u obavezi da zaštite učenike i obezbede minimum procesa rada, kao i da pokrenu disciplinski postupak protiv onih koji krše zakon", smatra Ministarstvo.

U saopštenju se navodi da pregovori sva četiri reprezentativna sindikata prosvete o prekidu štrajka nisu dali željeni dogovor jer izuzimanje prosvete iz smanjenja plata u javnom sektoru ni jednog trenutka nije bilo realna opcija.

Takođe se podseća da su sindikati odbili ponudu Vlade Srbije da okončaju štrajk, a da se nastavnicima u Srbiji isplati jednokratna novčana pomoć iz sredstava koja su obezbeđena budžetskim uštedama u poslednjem kvartalu 2014. godine.
Verbić: Izuzeće prosvete iz smanjenja plata nije moguće

"Umesto da kroz saradnju sa Vladom Srbije dođu do rešenja, pa i do isplate ovih sredstava koja bi mnogim nastavnicima značila u vreme praznika, sindikati su odlučili da odbiju dogovor, iako su unapred bili svesni da izuzeće prosvete iz smanjenja zarada ne može biti ostvareno'', naveo je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.

Ministarstvo je u saopštenju ukazalo da su svi ostali zahtevi sindikata, koji se tiču usaglašavanja kolektivnog ugovora, rada na izmeni krovnog zakona u prosveti, kao i saradnje sindikata i Ministarstva tokom uvođenja platnih grupa i platnih razreda, već usaglašeni.

"Zadatak Vlade Srbije je da pronađe trajno rešenje za težak materijalni položaj prosvetnih radnika", navodi se u saopstenju i dodaje da je jedini način da se to uradi pravedno i trajno i koji bi rešio problem redovnih i višedecenijskih štrajkova u prosveti, da se uvedu platne grupe i platni razredi u javni sektor.

Kako se navodi, u Vladi Srbije postoji puno razumevanje za veliki broj problema sa kojima se susreću prosvetni radnici, koji rade veoma značajan i odgovoran posao. Takođe, postoji i velika zabrinutost za štetu koja se, naročito kroz nezakoniti štrajk, nanosi učenicima u Srbiji.
  • selo

    21.12.2014 22:47
    Podrska za platne razrede.
  • Bogdan

    21.12.2014 20:25
    Neodgovoran ministar
    Ministre dr Verbić, da li si ikad imao čas u odeljenju?
    A začto ne kažeš Vučiću da se odmah ukine besmisleni završni ispit za osmake?
    Zašto vaši službenici u radnom vremenu naplaćuju
    ispite za licence, a ima 5000 kandidata po 10000 diunara.
    Zašto ne ukinete besplatne udžbenike i besmislene projekte i seminare? Imate li vi digitron, to košta državu 10.000.000 eu. Eto uštede ali niste od fele domaćin...
  • Mile

    21.12.2014 20:24
    "Ministarstvo prosvete: Obustava rada je kršenje zakona"
    Ta nemojte kasti. A da možda vi ne kršite zakone. Prvo sebe preispitajte da biste mogli da idete dalje.
    Puna podrška prosvetarima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zbog kiše i vetra potreban oprez u vožnji

Jači udari vetra na mostovima, nadvožnjacima i prevojima utiču na zanošenje vozila, posebno kamiona i autobusa, pa je potrebno pažljivije voziti, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS).